Upriličena Godišnja izložba studentskih radova ALU Sarajevo, nagrada za najbolji rad pripala Adisi Bajić

Release Date
31/10/2023
fotografije
ALU Sarajevo

Akademija likovnih umjetnosti (ALU) Univerziteta u Sarajevu obilježava svoju 51. godinu kontinuiranog rada svečanom Godišnjom izložbom najboljih studentskih radova. Ovogodišnja izložba, koja se održala u prostorijama Galerije ALU, predstavila je radove studenata i studentica sa šest odsjeka dodiplomskog ciklusa studija. Na izložbi su bili izloženi radovi nastali tokom akademske godine 2022/23, a posjetitelji su imali priliku vidjeti raznolikost umjetničkih izraza i istraživanja kojima su se studenti posvetili. Radovi su obuhvatili različite umjetničke forme, metode i načine djelovanja s različitih odsjeka.

 

U sklopu izložbe, održana je i tradicionalna dodjela Nagrade za najbolji studentski rad Alija Kučukalić, nazvane u spomen istaknutom bh. umjetniku, kulturnom radniku i profesoru na Odsjeku kiparstva ALU, Aliji Kučukaliću. (1938-1992).

Komisija za dodjelu nagrade Alija Kučukalić u sastavu doc. dr. Ema Mazrak (Predsjednica komisije), prof. dr. Fehim Hadžimuhamedović, prof. dr. Dubravka Pozderac Lejla, v.ass. mr. Inja Bogojević i v.ass. mr. Mila Handži Ferović, pregledala je radove predložene od strane matičnih odsjeka. Istaknuli su da Godišnja izložba najboljih studentskih radova ALU predstavlja raznolike umjetničke forme i istraživanja kojima su se studenti posvetili tokom protekle akademske godine.

Nakon pažljivog razmatranja, komisija je dodijelila nagradu za najbolji studentski rad u akademskoj godini 2022/2023 studentici Adisi Bajić s Odsjeka grafičkog dizajna. Riječ je o vizualnom identitetu studentskog PopUp Festivala definiranog temom Tipografika. Koristeći postmodernistički postupak studentica kroz multidisciplinarno istraživanje isprepliće i u novi značenjski odnos stavlja elemente grafičkog dizajna tačnije tipografije, historije umjetnosti i vizualne komunikacije. Rad karakterizira mogućnost višeslojnog semantičkog, simboličkog i vizualnog iščitavanja ovisno o iskustvu i znanju promatrača. Fragmentacijom plakata pruža se mogućnost jasnog prenošenja poruke i informacija o Festivalu, koja se ujedno ostvaruje i kad se četiri plakata postave zajedno. Vrijednost rada studentice Adise Bajić ogleda se i u vizualnoj interpretaciji tematskog sadržaja/teme PopUp Festivala. Rad u različitim formama dizajna vizualnih komunikacija, sadržajno, vješto i dosljedno prenosi vizualni identitet i poruku Festivala.

Izuzev nominiranih studenata, komisija posebne pohvale za rad, trud i inovativnost dodjeljuje studenticama: Amili Tihić sa Odsjeka produkt dizajn, Petri Strban sa Odsjeka grafika i Aiši Kečo sa Odsjeka kiparstvo.

Ova godišnja izložba i dodjela nagrade istaknuli su talent i kreativnost studenata Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu te nastavili tradiciju promicanja umjetnosti i likovnog stvaralaštva u regiji.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.