Film o režimu u Srbiju, ubistvima novinara i utjecaju rijalitija na društvo dio je programa 15. OFF-a

Release Date
07/06/2023
naslovna fotografija
iz filma 'Pored tebe'

Novo izdanje Telemach Omladinskog Film Festivala Sarajevo najavljuje je još dva filmska naslova u sekciji OFF Generation Features – takmičarski program dugometražnog filma. To su tek završen film Pored tebe, reditelja Stevana Filipovića i film I Have Electric Dreams rediteljice Valentine Maurel.

Film koji režira odvažni i beskompromisni Stevan Filipović zasigurno će izazvati najviše reakcija budući da oslikava trenutnu borbu građana Srbije protiv režima i sve probleme i mane sistema.

Film se bavi napadima na novinare kroz podsjećanje na ubistvo novinarke Dade Vujasinović 9. aprila ratne 1994. u jeku njenih priča o ratnim dešavanjima u BiH. Njeno ubistvo nikada nije riješeno, a godinama su institucije tvrdile da se radi o samoubistvu. U trejleru filma pušten je i snimak iz emisije koju je vodila Olja Bećković, a u kojoj Vujasinović govori kako je nije strah. Film problematizira i uticaj rijalitija na društvo kroz promociju vulgarnosti i normalizacije nasilja. U ovom ostvarenju srbijanskog reditelja prikazana je i kontrola medija koju vrše Vučićevi kadrovi, ali i propusti instititucija u jeku pandemije COVID-19.

Simbolično, muzička podloga za film je srbijanska verzija pjesme Bella Ciao, koja je i himna aktuelnih protesta Srbija protiv nasilja.

Inače, ovo je Filipovićev drugi film iz trilogije, nakon filma Pored mene u kojem likovi iz gimnazijskog razreda, koji su proveli noć zaključani u školi u prethodnom filmu (Pored mene), pet godina kasnije postaju osumnjičeni u istrazi povodom misteriozne smrti prijatelja iz škole.  Glavna junakinja Ksenija (Mina Nikolić) je novinarka koja pokušava da riješi ovu misteriju, iz svog stana, sputana vanrednim stanjem i epidemijom.

Film prati njenu transformaciju od tabloidne do ozbiljne istraživačke novinarke, dok pokušava da rasplete mrežu estradnih, medijskih i političkih spinova i laži koja je dijeli od istine.

Pored ovoga, Ksenija doživljava i privatnu dramu, u borbi protiv virusa, od koga se njena baka (Engleskinja koja je emigrirala u SFRJ krajem šezdesetih) razboljeva. U sred istrage, Ksenija je gurnuta i u naizgled nemoguću  borbu sa srbijanskim zdravstvenim sistemom. Ulogu Ksenijine bake tumači poznata glumica Miriam Margolyes, britansko-australska glumica.

Film I Have Electric Dreams je priča o Evi, 16-godišnjoj djevojci, koja živi s majkom, mlađom sestrom i njihovom mačkom, ali želi se preseliti kod oca koji je rastavljen od njih. Držeći se uz njega, pokušava balansirati između nježnosti i osjetljivosti tinejdžerskog života. Program OFF Generation Features ove godine donosi 8 naslova, a prikazivaće se na tri lokacije Open Air kina.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
LG objavljuje partnerstvo sa kompanijom LUMI na IFA 2019