Lavice

Ženski hokejaški duh zaživio u Sarajevu

Release Date
07/03/2022

U nedjelju, 6.3.2022, uoči 8. marta, Svjetskog dana žena, u sarajevskom klizalištu HK Vukovi Bosnalijek održana je revijalna hokejaška utakmica, povodom svjetskog događaja IIHF Global Girls’ Game, između četrdesetak hokejašica iz Bosne i Hercegovine.

 

IIHF Global Girls’ Game

IIHF Global Girls’ Game je događaj koji se obilježava u cijelom svijetu tokom vikenda 5. i 6. marta 2022. godine, a ima za cilj promociju ženskog hokeja u vidu igranja hokejaških utakmica između djevojaka i žena u državama-članicama IIHF-a (Međunarodne hokejaške federacije). IIHF Global Girls’ Game je svjetska inicijativa tokom koje međunarodne hokejaške federacije održavaju utakmice uzastopno širom svijeta.

Ove godine događaj se održao i u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Na hokejaškoj utakmici između dva tima, učestvovale su hokejašice Bosne i Hercegovine koje su bile različitih starosnih grupa, od djevojčica od 5 godina pa sve do seniorki od 40+ godina.

Lavice ženski hokejaški klub BiH

Ovaj događaj predstavio je idealnu priliku za djevojčice i djevojke da dođu u direktan kontakt sa hokejom. Najveća senzacija događaja bile su male hokejašice, uzrasta od 5 godina, koje su borbeno zaigrale na ledu i postigle golove za svoje timove.

Organizatori ovog događaja bili su Ženski hokejaški klub Lavice zajedno sa Hokejaškim Savezom Bosne i Hercegovine. Cilj događaja bila je promocija i afirmacija ženskog hokeja, daljnji razvoj ženskog hokeja u olimpijskom gradu Sarajevu i BiH, ali i promocija olimpijskog grada Sarajeva.

Lavice

Ovom sportskom događaju posvećen ženama prisustvovala je zamjenica gradonačelnice grada Sarajeva Anja Margetić, koja je uručila diplome najboljim igračicama i golmanicama utakmice i zahvalnice trenerima ovih hokejašica.

 

Prvi nastup ženske hokejaške reprezentacije

Bitno je na naglasiti da će od 22 do 25. marta 2022. godine prvi put ženska hokejaška reprezentacija BiH učestvovati na Svjetskom Prvenstvu u Beogradu, Srbiji u IIIB diviziji zajedno sa reprezentacijama Srbije, Izraela i Estonije. To je prvi veliki međunarodni iskorak i prvi nastup reprezentacije u historiji ženskoj hokeja BiH.

– Divno je vidjeti da hokej na ledu povezuje veliki broj djevojčica i djevojaka u našem gradu i da iskazuju sportski žar i borbenost na ledu. Uistinu smo sretni da je ženski hokej zaživio u Sarajevu i da interes djevojčica iz sezone u sezonu raste, a to potvrđuje činjenica da se veći broj djevojčica priključuje školama klizanja i hokejaškom programu. Nadamo se da će interesovanje za hokej na ledu nastaviti rasti, rekla je Majda Hanić, predstavnica Ženskog hokejaškog kluba Lavice.

Lavice hokej

Ženski hokejaški klub Lavice osnovan je 2016. godine, a trenutno je jedini ženski klub u Bosni i Hercegovini koji njeguje tradiciju hokeja na ledu za žene. Lavice u planu imaju edukaciju, promociju, razvoj i afirmaciju ženskog hokeja u BiH. Od ove sezone na scenu je stupio tim malih Lavica, a klub ima za cilj daljnji razvoj i napredak ženskog hokeja u Bosni i Hercegovini.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.