9 navika koje će vam pomoći da bolje spavate

Kada je riječ o zdravim navikama koje treba usvojiti, kao što su redovno vježbanje, pravilna ishrana i dovoljno sna, spavanje djeluje kao najlakša stavka. Međutim, mnogima to nije nimalo lako. Više od trećine odraslih ne spava dovoljno, a malo sna može da dovede do brojnih posledica po zdravlje. Kada pričamo o spavanju, ne postoji puno strogih, crno-bijelih pravila. Najvažnije od svega je upoznati sebe, svoj ritam i potrebu za snom. Prije svega trebate saznati koliko je vašem organizmu sna dovoljno. Harvard Medical School predlaže svojevrsni sleep vacation, tj. sedmicu dana odmora tokom kojeg ćeš svaki dan leći u krevet u isto vrijeme i buditi se bez alarma. Prvih nekoliko dana tvoj će organizam vrlo vjerojatno nadoknađivati nespavanje u prethodnom periodu, no već druga polovica sedmice trebala bi ti dati odgovor na pitanje – koliko sati sna ti je potrebno. Možete voditi i dnevnik spavanja. Pored toga ono što je potrebno za zdrav san je spavaća soba koja je vaša oaza mira, očišćena od svih televizora, telefona i tableta. Trebaju vam i dobar madrac i udoban krevet.

 

1. Izbacite mobitele i televizore iz spavaće sobe_Okruženi smo ekranima koji emitiraju plavo LED svjetlo i jedina poruka koju naš organizam dobiva iz okoline 0-24 je da još nije vrijeme za spavanje. Štoviše, jedan sat izlaganja plavom svjetlu odgađa proizvodnju melatonina i do 3 sata. To znači da je tvoj san, čak i ako inače zaspeš bez problema, vjerojatno manje kvalitetan.

 

2. Držite se rasporeda spavanja_Pokušajte da liježete i ustajete u približno u isto vrijeme svakog dana, uključujući i vikende. Najnovija istraživanja pokazuju da već 60 minuta odstupanja u rasporedu (ili trajanju) spavanja uzrokuje 27% rast različitih metaboličkih rizika.

 

 

3. Vježbajte_Vježbanje tokom dana može pomoći da lakše zaspete navečer. Ali nikad nemojte vježbati prije spavanja jer ćete se osjećati previse energično poslije vježbanja, stoga ćete imati problema pri odlasku u krevet.

 

3. Topla kupka pomaže_ Naučnici su dokazali da uživanje u toploj kupki 90 minuta prije spavanja može da vam pomogne da bolje spavate – eto, tako je jednostavno! Istraživači su otkrili da kupanje sat do dva prije odlaska u krevet, u vodi temperatura između 40°C i 42°C znatno poboljšava kvalitet sna. Ako vas mrzi da ležite u kupki – mada je to dobar način i da se opustite, možete i da se istuširate toplom vodom.

 

4. Spavajte u hladnijoj sobi_Za spavanje su najbolje sobe koje su prohladne, zamračene i tihe. Istraživanja pokazuju da kvalitetnije spavamo onda kada imamo mali pad u tjelesnoj temperaturi neposredno prije spavanja. Optimalna temperatura prostorije za većinu ljudi iznosi 18°C stepeni.

 

5. Vodite računa o tome šta pijete i jedete_Izbegavajte obilne obroke, kofein, alkohol i nikotin prije spavanja. Radije popijte šalicu vrućeg mliječnog napitka ili čaj od kamilice.

 

6. Promijenite madrac_Ako je previše tvrd, može stvoriti pritisak u bokovima, ramenima i donjem dijelu leđa. Isprobajte različite madrace i odaberite onaj koji vam omogućuje vrijeme da ga isprobate. Pronalazak odgovarajućeg madraca za vas zavisi od vaših individualnih potreba. Naći ćete neke dobre savjete za odabir odgovarajućeg madraca u JYSK vodiču za madrace. Također možete posjetiti vašu lokalnu JYSK prodavnicu, gdje će vam njihovi stručnjaci za kulturu spavanja pomoći pri izboru. Zanimljiva je i činjenica da je često potrebno i nekoliko sedmica da se vaše tijelo navikne na novi madrac. U JYSKu imate mogućnost isprobati bilo koji GOLD madrac tokom 100 noći – a ako niste 100% zadovoljni njime, imate ga pravo zamijeniti.

 

 

7. Ograničite poslijepodnevno spavanje_I oni koji su tokom noći dobro spavali, mogu osjetiti posljedice popodnevnog sna. No ako mislite da bi vam popodnevni odmor mogao koristiti, slobodno ga iskoristite. Ipak, treba pripaziti da ne spavate duže od 30 minuta jer će sve više od toga uzrokovati samo osjećaj pospanosti te onemogućiti da navečer zaspite. Prema riječima stručnjaka, najbolje je vrijeme za popodnevni san između 14 i 15 sati.

 

8. Znamo da je teško, ali ne opterećujte se brigama_Ako vam je glava puna sutrašnjih obaveza i briga, odvojite nekoliko minuta da pred spavanje zapišete svoje misli. Onda ostavite tu listu sa strane i recite sebi da ćete se time baviti sutra. Izbjegavajte emocionalni stres, žučne rasprave ili druge uznemirujuće situacije prije nego što odete u krevet.

 

 

9. Ustanite_Ako već ne možete zaspati, nema smisla da se okrećete po krevetu. Ustanite i okupirajte vrijeme nečim opuštajućim, kao što je npr. čitanje knjige pola sata i zatim pokušajte ponovno zaspati.

 

Ukoliko i pored pridržavanja ovih savjeta imate problema sa spavanjem, potražite stručnu pomoć i zakažite pregled kod doktora.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Završeno oslikavanje murala posvećenog DAVORINU POPOVIĆU