foto_Dženat Dreković

AY, CARMELA postaje dio stalne izložbene postavke Otvorenog depoa Historijskog muzeja BiH

Release Date
06/05/2022
fotografije
Dženat Dreković

Ay, Carmela jedna od najznačajnijih predstava u historiji BiH teatra postaje dio stalne izložbe postavke Otvorenog depoa Historijskog muzeja BiH. Na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja u 20h  u Historijskom muzeju BiH zakazano je svečano otvaranje stalne izložbene postavke Ay, Carmela!

Ova postavka sadrži kompletnu scenografiju, kostimografiju i rekvizitu predstave, te popratnu dokumentaciju, fotografije, novinske članke koji prate život predstave, kao i kompletan video snimak  koji će biti dostupan posjetiteljima.

Postavka je također usko vezana sa građom koja je u posjedu Historijskog muzeja i koja se tiče Španskog građanskog rata i učešća građana BiH u Internacionalnim brigadama. Jedan od učesnika, Čedo Kapor, gledao je predstavu i tom prilikom družio se sa piscem Joseom Sanchisem Sinisterramom.

Ay carmela

Ay, Carmela  je 21 godinu bila na repertoaru Sarajevskog ratnog teatra SARTR, a uloge Carmele i Paulina  igrali su Selma Alispahić i Dragan Jovičić (22.11.1953. – 6.11.2020), od premijere koja je održana 19.3. 1999. godine pa do posljednje izvedbe 14. 9.2020.  U predstavi je igrao i Jasenko Pašić, a odigrana je u 26 gradova Bosne i Hercegovine i 40 gradova Evrope, na turnejama u Austriji, Češkoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji. Dramaturgiju  potpisuje Dubravka Zrnčić Kulenović, scenografiju Samra Mujezinović, Kostimografiju Vanja Popović, muziku Davor Rocco, a koreografiju Antun Marinić.

Ay, Carmela ostaje zabilježena kao kulturni i društveni fenomen i najistaknutiji doprinos teatarske umjetnosti kulturi antifašizma.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Magični izlog u Splitskoj 84 u Mostaru