Elameri Škrgić-Mikulić: Bespovratno zaljubljena u novinarstvo

Kao što već znate odlučili smo vam predstaviti kroz seriju intervjua urednice bh. magazina i časopisa. Već smo vam predstavili Andreu Tomašević, urednicu lifestyle mjesečnika Magazine, a sada vam donosimo intervju sa Elameri Škrgić-Mikulić, urednicom sedmičnog magazina Azra.

 

 

Kada ste i kako zakoračili u svijet medija? Čega se najradije sjećate s početka Vaše karijere?

– Porodična tradicija, pa i moje ambicije do ’94. godine govorile su da ću biti ljekar, ili nešto drugo iz medicinskih disciplina. I onda, sasvim slučajno dođoh do jedne radio stanice gdje provedoh godinu dana radeći amaterski. Bespovratno sam se zaljubila u novinarstvo. Na maminu veliku žalost upisala sam taj studij. S početka karijere svega se rado sjećam. Bila sam kao Alisa u zemlji čuda. Svaki dan, svaki čovjek… za mene su bili čudesna iskustva.

 

 

Kako izgleda jedan radni dan urednice magazina? Šta je prvo šta uradite kad dođete na posao? 

– Kako radim u sedmičnoj novini, veoma je važno koji je dan. Ponedjeljak je za AZRU poput emisija o opstanku. Sve je na granici incidenta i glasno. Ostali dani imaju tu lijepu eleganciju čitanja novina, portala, razgovori, kreiranje sadržaja, sastanci…

 

 

Uz koje magazine/časopise ili online portale pijete jutarnju kafu?

– Prvi je Dnevni avaz, naravno. Slijedi monitor.hr koji me linkuje na sve što me zanima. Čitam i sve magazine koji izlaze u BiH i regiji ali oni su uglavnom mjesečni ili 15-dnevni.

 

 

Koliko je odgovorno obavljati urednički posao jednog magazina?

– Odgovorno je naravno. Odgovorna sam prema čitateljima za sadržaj i poslodavcu za rezultate. Puno zar ne? Ipak, ako nestane zaigranosti i ostane samo grč – sve pada u vodu.

 

 

Opišite Vaš posao sa 5 riječi!

– Analiza, sinteza, kreacija, komunikacija i igra.

 

 

Rokvi i neodgovorni sagovornici su svakodnevnica u Vašem poslu, koliko puta ste do sada poželjeli da sedmica ima 8 dana? Da li Vam se ikad desilo da ste osvanuli u redakciji?

– Svaki posao ima svoje breme. Naše breme su rokovi, neodogovorni, nadobudni, a nerijetko i nedovršeni sugovornici. Da osvanem u redakciji mi se dešavalo dok sam radila u dnevnoj novini, ali nikad u sedmičnoj. Mislim da sam prilično organizovana za takve nepotrebne avanture.

 

 

Kako se odmarate? Koje su to male stvari koje Vam ispunjavaju život i čine ga ljepšim?

– Ne znam se odmarati. To još nisam naučila. Sad me već strah da jednom kad stanem da ću se raspasti. Vrijeme s djecom za mene je zaista ljekovito. Volim aerobik i veliki sam fan poezije, proze, romana, eseja…svega što čini književnost.

 

Elameri Škrgić-Mikulić i Andrea Tomašević
Elameri Škrgić-Mikulić i Andrea Tomašević

 

S obzirom na to da se bavite poslom vezanim za lifestyle imali ste priliku prisustvovati brojnim zanimljivim eventima, koji biste izdvojili i zašto?

– Viator agencija je simulirala let u čekaonici na aerodromu u Sarajevu. Imali smo i lunch pakete, stjuardese i “putovali” na nekoliko destinacija.

 

 

Najdraži intervju koji ste do sada uradili?

– Puno sam intervjua uradila, zaista. Uživala sam radeći s Dževadom Karahasanom, Goranom Bregovićem, pokojnim Dinom Dvornikom… Ipak, najviše emocija sam angažirala radeći s Nadinom Softić, majkom blizanaca iz Maglaja. Ona je smrti pokvarila posao. Njenu ljubav života, supruga Jasenka uzela je leukemija. Ona je uzela njegov zamrznuti genetski materijal i oplodila se njim, te dvije godine nakon njegove smrti rodila mu blizance.

 

 

S kojom biste osobom (živom ili mrtvom) voljeli da ste imali priliku uraditi intervju?

– Slovenačkim filozofom Slavojem Žižekom. Živ je još, srećom.

 

 

Koja Vam je najomiljenija rubrika u Vašem magazinu?

Explorer, Moje tijelo-moj hram, Moja je zadnja… Ma, sve su mi omiljene.

 

 

Kakva je danas tržišta slika magazina i časopisa u BiH?

– Print doživljava svoje najteže dane globalno. Slika tržišta magazina u BiH je jednaka našoj slici društva. Puno tuđeg dobrog i našeg, uvijek pomalo amaterskog. Kao da se za svoje nikad do kraja ne potrudimo.

 

 

Kako komentarišete to da nemamo puno licenciranih izdanja na našem tržištu?

– Ekonomskom neisplativošću. Malo smo tržište i to je sve.

 

 

Možete li poslati neku poruku mladim ljudima u našoj zemlji koji imaju ambicije baviti se novinarstvom kao isključivim zanimanjem?

– lako je nešto izabrati, teško se nositi s vlastitim izborima. S nekim svojim izborima se nikad do kraja ne pomirimo i to su tužne situacije. Neki ljudi opet imaju dar da svaki svoj izbor s lakoćom nose i sigurni ste da bi bili jednako dobri hirurzi kao i novinari, jer toliko truda ulažu u ono sto rade, vole to, uspinju se na prste… Mislim da je to važnija lekcija.

 

 

Za kraj, da sretnete zlatnu ribicu, koja će Vam ispuniti želju. Što biste poželjeli?

– Mirnu, zadovoljnu, ispunjenu i veselu starost.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Otvorena izložba ARKTIČKE SUDBINE fotografa NICOLASA MINGASSONA