Kratki film ‘KOJI VAM JE OVO PLANET?’ u selekciji dva festivala

Release Date
27/09/2022

KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja u saradnji sa Udruženjem za Kulturnu i Medijsku Dekontaminaciju snimio je kratki film Koji vam je ovo planet? i koji je uvršten u selkciju 8. Međunarodnog festivala kratkog filma Kratka Forma u Gornjem Milanovcu, a koji se održava od 27. septembra do 2. oktobra. 2022 godine u okviru programa filmsko stvaralaštvo djece i omladine 2022.

Također, film je selektiran i na Student World Impact Film Festivalu,  u Waldwicku, New Jersey koji će se održavati od od 13. do 18. novembra, 2022.

Film je autorski uradak štićenica i štićenika KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja a u kojem učestvuju i djeca migranti, Abulf ezl Hosseini, Safaa Almahi, koji su u trenutku snimanja boravila u BiH. Naslovnu ulogu odigrala je Kanita Mučišta dok ostale uloge igraju Misael Ibrahimović, Indira Osmanović, Amina Hašimović, Ajdin Osmanović kao i Mirza Tatarević.

U filmu se pojavljuje i bh reper Frenkie kao i bend Helem Nejse koji su i producirali pjesmu u filmu.

Radnja filma počinje kada djeca za lektiru dobiju knjigu kojom započinju putovanje. Putovanje na kojem stvaraju svoj svijet koji bi mogao biti i naš ako bi dozvolili da ga gledamo njihovim očima i iz njihove perspektive.

Tokom procesa pripreme i obrade kratkog filma autor i njegovi saradnici bili su uključeni u rad sa djecom pružajući im podršku na način da djeca budu otvorena prema novim i drugačijim percepcijama svijeta koji ih okružuje. Ideja je bila da se kroz formu kratkog filma razbiju predrasude prema djeci bez roditeljskog staranja koja su često stigmatizirana i marginalizirana u društvu. Posebnu zahvalnost dugujemo umjetnicima koji su odvojili vrijeme i otvorili nam nove perspektive, izjavio je Tarik Smailbegović, direktor KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja.

Direktor fotografije i montažu radio je Mirza Ajnadžić, ton Slađan Vujić dok je mentor na filmu bio Zoran Ćatić.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.