Ljeposava iz ĐEKNE dobila mural u Podgorici: Patrijarhat još nije umro, a ka’ će ne znamo!

Release Date
28/11/2023
fotografija
@misojoskic

Crnogorski likovni umjetnik Mišo Joskić je uspješno završio oslikavanje murala u Podgorici posvećenog Ljeposavi, nezaboravnom liku iz legendarnog djela Živka Nikolića, Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo. Glumica Ljiljana Kontić, koja je utjelovila Ljeposavu, postala je inspiracija za ovu umjetničku kreaciju.

Mural je sada upečatljiv dio pejzaža na zgradi Preko Morače, smještenoj u Ulici Svetozara Markovića, predstavljajući značajan doprinos projektu pod nazivom Orodnjavanje medijskog prostora u Crnoj Gori.

Ispod Ljeposavinog murala, umjetnik je ostavio snažnu poruku: Patrijarhat još nije umro, a ka’ će ne znamo. Ova poruka poziva na razmišljanje o društvenim temama i potiče dijalog o pitanjima rodnih uloga u savremenom društvu.

Mišo Joskić je na svom Instagram profilu podijelio radost završetka ovog projekta: Poslije nekoliko napornih, ali kreativnih dana konačno sam završio mural. Hvala svima koji su dijelili ove trenutke sa mnom, podržavali me i bili inspiracija.

Ovaj mural dolazi neposredno nakon Joskićevog nedavnog djela posvećenog crnogorskoj arhitektici Svetlani Kani Radević, koji krasni fasadu zgrade na uglu Njegoševe i Vučedolske ulice, istaknuti centar Podgorice.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.