Najljepši nacionalni parkovi Njemačke

Release Date
21/11/2022
naslovna fotografija
Saska Švicarska / Francois Thierens

Jeste li znali da jednu trećinu Njemačke čine zaštićeni prirodni krajolici? Da, Njemačka se može pohvaliti sa čak 16 nacionalnih parkova, 16 rezervata biosfere i više od 100 parkova prirode.

Otkrijte netaknute šume, spektakularne kamenite pejzaže i usamljene planinske vrhove. Krenite u njihov obilazak dobro označenim pješačkim i biciklističkim stazama ili prepustite kvalificiranim vodičima da vas upoznaju s čudima prirode. Većina prirodnih pejzaža dostupna je i autobusom i vozom.

Svaki od jedinstvenih nacionalnih parkova impresionira drugačijim prirodnim krajolikom, ali svi imaju jednu zajedničku osobinu: oni koji ih posjete doživjet će veličanstvenost i ljepotu prirode iz prve ruke. Putujte održivo.

 

Nacionalni park Bavarske šume

Nacionalni park Bavarske šume, osnovan 1970. godine kao prvi nacionalni park u Njemačkoj, spaja se sa susjednim Nacionalnim parkom Šumava u Češkoj i formira najveću neprekinutu šumsku oblast u srednjoj Evropi.

Staze za pješačenje, jogging i biciklizam duge su više od 200 kilometara, posebno obilježene za ljubitelje sporta. Osim toga, brojne litice i planine omogućuju posjetiteljima da vježbaju umjetnost penjanja. S druge strane, oni koji to žele, plivanje, geocaching i promatranje ptica također su odlične aktivnosti. Tokom zimskog perioda, nacionalni park Bavarska šuma raj je za skijaško trčanje, nordijsko hodanje i sankanje.

Kojom god rutom da se posjetitelji odluče, pogled na Alpe je zagarantovan. Sa svojim tajanstvenim močvarama, kristalno čistim potocima i glacijalnim jezerom zvanim Rachselsee, šumoviti niski planinski krajolik pruža savršeno stanište za domaće životinje. Muzeji i informativni centri dostupni su svima koji žele saznati više o historiji ovog nacionalnog parka ili saznati neke zanimljive činjenice i brojke.

Sve u svemu, ovaj prirodni dragulj obavezan je za posjetiti u bilo koje doba godine!

pješačka staza duž rijeke Großer Ohe / fotografija_DZT / Francesco Carovillano

 

Nacionalni park Berchtesgaden

U južnom dijelu njemačke pokrajine Bavarske smjestilo se zaštićeno alpsko područje Nacionalni park Berchtesgaden, koje očarava posjetitelje rajskim krajolikom: bajkovitim brdima, planinarskim stazama, šumama i jezerima. Jedna je od njegovih čarolija i jezero Konigssee, ili u prijevodu Kraljevsko jezero, koje se isplati posjetiti čim to prilike dopuste. Zadivljujući planinski pejzaž, slikovita jezera i bujne zelene šume obilježja su Nacionalnog parka Berchtesgaden, jednog od najstarijih zaštićenih područja u Alpima.

Jedini njemački nacionalni park u Alpama pravi je raj za turiste koji vole život i traže odmor prepun aktivnosti, bez obzira u koje doba godine ga posjećujete. Još od 1978. godine vjerno se brine o raznolikoj flori i fauni usred netaknute prirode te svoje posjetitelje na dobro označenim stazama poučava o tamošnjem životu biljaka i životinja. Iz istoimenog gradića Berchtesgadena lako se stiže do jezera Konigssee. Bus iz grada inače vozi do parkirališta, odakle trebate još 10 minuta pješice do smaragdno zelene ljepote.

Nakon obilaska jedne od pješačkih ili strmih planinskih staza, koje ukupno pokrivaju 260 km, ili skijanja na snježnim stazama, neobične planinske kolibe su savršeno mjesto za odmor.

Königsee s hodočasničkom crkvom sv. Bartolome na poluotoku Hirschau / fotografija_DZT / Sepp Wurm

 

Nacionalni park Schwarzwald

Neukroćena ljepota ogromnog Nacionalnog parka Schwarzwald oduvijek privlači posjetitelje u svojim područjima. Bujne zelene šume u ovom rezervatu prirode samo čekaju da budu istražene, pokazujući divlju stranu prirode i pružajući pogled u daljinu. Nacionalni park Schwarzwald (hr. Crna šuma) oduvijek je pratila priča vezana uz folklor, magiju i bajke, zahvaljujući slavnoj braći Grimm. Ovo mjesto ispunjeno atraktivnim vodopadima, mirnim jezerima, dubokim šumama i otvorenim planinama služilo je braći Grimm za inspiraciju.

Ovaj rezervat prirode koji se prostire na 10.000 hektara u Baden-Württembergu pruža spektakularne poglede daleko u daljinu sa svojih planina koje dosežu visinu od preko 1.000 metara. Međutim, ono što ovaj nacionalni park čini zaista posebnim je to što je priroda ovdje ostavljena da divlja. Zapravo, neka područja su ostavljena da se razvijaju bez ikakve ljudske intervencije više od 100 godina.

 

Nacionalni park Eifel

Nacionalni park Eifel se može pohvaliti veličanstvenim bukovim šumama, hrastovim šumama i žuborećim potocima. Sa bezbrojnim vrstama flore i faune kojima se ovdje možete diviti, u cijeloj zapadnoj Njemačkoj nema boljeg mjesta za približavanje prirodi.

Nacionalni park Eifel nudi brojne pješačke staze koje na svakom koraku vode do prirodnih čuda – od uspavanih vulkana do ljupkih slapova. Pored toga, ovdje je utočište pronašlo više od 7000 životinjskih i biljnih vrsta, poput divljih mačaka, crnih roda i sova. Prirodno okruženje je čak zaštićeno od svjetlosnog zagađenja, što znači da posjetitelji ovog međunarodnog parka tamnog neba mogu noću pogledati u svemir i dobiti predivan jasan pogled na zvjezdano nebo iznad. Posjetitelji također mogu pratiti stazu divljine, otići u obilazak s vodičem ili se uputiti u Centar za posjetitelje Nacionalnog parka ako žele saznati više.

 

Nacionalni parkovi Waddenskog mora 

Nacionalni parkovi Waddenskog mora na sjeveru Njemačke okružuje malu grupu ostrva koja se nalaze u ušću Elbe nedaleko od obale Kukshafena. Prirodni rezervat obuhvata oko 12.000 hektara blatnih površina. Waddensko more je najveće neprekinuto područje blatnjaka na svijetu, koje je prepoznala i UNESCO-ova svjetska baština. Krajolik je popularan po svojim fascinantnim pješčanim dinama i plažama, ispunjenima raznolikim vrstama divljih životinja. Njemački dio Waddenskog mora čine tri nacionalna parka. To su Neuwerk, koji ima oko 40 stanovnika, ostrvo Scharhörn u dinama i ostrvo Nigehörn.

Kada plima nestane, posjetitelji mogu ići na pješačenje ili vožnju kočijom po blatnjavim ravninama i uočiti velike kolonije morskih ptica dok istražuju neometanu prirodu. Područje je bogato i kulturom, a historija ostrva Neuwerk je posebno zanimljiva jer je povezano sa gradom Hamburgom od 1299. godine. Utvrđena kula u ušću Elbe pruža uvid u ovu fascinantnu prošlost, kao što bi nekada korišćen kao dio odbrane od pirata.

 

Nacionalni park Hainich

U Nacionalnom parku Hainich, regionu svjetske baštine UNESCO-a, svjetska historija se suočava licem u lice s čudom prirode. Nacionalni park Hainich u Tiringiji, između Bad Langensalze i Eisenacha, dom je jedne od njemačkih divljih starih bukovih šuma. Postoji toliko mnogo načina da posjetitelji istraže ovu drevnu šumu. Tokom zime preporučuje se vožnja saonicama, dok su dobro označene pješačke staze ili staza za krošnje drveća Thiemsburg na visini od 44 metra vrlo privlačne tokom proljeća, ljeta i jeseni.  Prošetajte šumom, promatrajte litice i kristalno čisto jezero da biste vidjeli čaroliju koja vas tamo očekuje.

Nationalni park Hainich/ fotografija_DZT / Thomas Stephan

 

Nacionalni park Hunsrück-Hochwald

Najnoviji njemački nacionalni park, smješten u srcu parka prirode Saar-Hunsrück, može se pohvaliti bukovim drvećem, mističnim močvarama i divljim mačkama na zadivljujućoj planinskoj pozadini.

Postoji toliko mnogo aktivnosti za zabavljanje posjetitelja, uključujući obilaske sa vodičem i šetnje Saar-Hunsrück-Steig, slikovitom stazom koja se proteže 410 kilometara i koja vodi do idiličnih jezera, šarmantne doline i predstavlja spektakularne poglede. Možete se pridružiti i vođenoj turi u kojoj ćete se upoznati s kulturom keltskih vremena i posjetite dio parka namijenjen posmatranju divljih životinja.

Skulptura Windklang na Erbeskopfu u Nacionalnom parku Hunsrück-Hochwald / fotografija_DZT / Francesco Carovillano

Nacionalni park Jasmund

Nacionalni park Jasmund najmanji je nacionalni park u Njemačkoj. U njemu se nalaze šume stare 700 godina te su pod zaštitom UNESCO-ve prirodne baštine. Litice od krede koje dosežu visinu i do 117 metara jedna su od glavnih atrakcija ovog nacionalnog parka u Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji. Jasmund pruža stanište za mnoge vrste. Zaštićene sorte orhideja, oko 1.000 vrsta buba šuška se po ogromnim zelenim površinama, a ponekad se mogu uočiti i orlovi belorepani kako kruže nebom.

Biciklistička staza Hamburg-Rügen savršena je za ljubitelje bicikala koji žele uživati u  prekrasnom plavom moru dok se voze. Za ljubitelje kulture svakodnevno se organiza nekoliko izleta, na primjer, na jezero Hertha, gusarsku klisuru u Sassnitzu te izložba Caspar David Friedrich u Greifswaldu, kojeg su inspirisale ove moćne litice od krede.

UNESCO-ova svjetska baština, stare bukove šume Njemačke, Nacionalni park Jasmund / fotografija_DZT / Guenther Bayerl

Nacionalni park Harz

Ovaj nacionalni park nalazi se u najsjevernijem niskom planinskom lancu Njemačke i popularna je destinacija za putovanja u Saskoj-Anhaltu i Donjoj Saksoniji tokom cijele godine.

Vrh planine Brocken u Saksoniji-Anhalt na 1.141 metar u srcu Nacionalnog parka Harz često je obavijen maglom i inspirirao je mnoge mitove i legende o vješticama. Idealan je za strastvene avanturiste, koji se mogu spuštati uskim stazama i kroz kamenite prolaze na planinskom biciklu, ljubitelji životinja mogu vidjeti jelene, crne djetliće i divlje mačke.

pogleda sa Hexentanzplatza / fotografija DZT / Frian Trykowski

 

Nacionalni park Dolina rijeke Oder

Nacionalni park Dolina rijeke Oder jedini je močvarni nacionalni park u Njemačkoj, koji se može pohvaliti izvanrednim pejzažom livada uz rijeku koja se proteže na 60 kilometara duž njemačkih i poljskih obala rijeke Oder.

Ovo područje u Brandenburgu na sjeveroistoku Njemačke je dom mnogih vrsta divljih životinja. Zaštićene ptice, kao što su orao štekavac i crne rode žive zajedno sa dabrovima koji grade svoje brane u parku. Više od 40 vrsta riba i 50 različitih vrsta sisara upotpunjuje ovu opsežnu listu faune. Nacionalni park je također mjesto za odmor i zimovanje, što ga čini pogodnim za prirodne spektakle koji oduzimaju dah, kao što je više jato od 13.000 ždralova koji se približavaju svojim skloništima. Posjetitelji mogu doživjeti čari prirode dok su na pješačenju ili vožnji biciklom i posjetiti neke druge atrakcije, kao što su srednjovjekovni zamak Stolpe ili historijske štale duhana u blizini Friedrichstala.

Pogled na zelenu prirodu i rijeku Odru / fotografija _ DZT / Francesco Carovillano

Nacionalni park Kellerweld-Edersee

Nacionalni park Kellerwald-Edersee, dom ogromnih bukovih šuma, nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Ljubiteljiprirode sigurno će biti u svom elementu zahvaljujući jezeru Edersee i prekrasnom planinskom krajoliku.

Nacionalni park Kellerwald-Edersee u sjevernom Hesseu jedno je od najpopularnijih odredišta za odmor u regiji. Pokrivajući dužinu od 27 kilometara, kristalno čiste vode jezera Edersee pružaju savršene uvjete za plivanje, jedrenje i ribolov. Dobro označene pješačke rute vode posjetitelje do idiličnih dolina potoka, dramatičnih klisura, drevnih stabala i rijetkog cvijeća. Edersee Forest Walk vodi posjetitelje još dalje u dubinu nacionalnog parka, pokazujući njegovu divlju i neukroćenu stranu.

 

Nacionalni park Saksonska Švicarska

Vrhunski krševiti, stjenoviti pejzaži čekaju strastvene planinare i ljubitelje prirode na samo kratkoj vožnji vozom južno od Drezdena, na granici sa Češkom.

Nacionalni park Saksonska Švicarska je rodno mjesto slobodnog penjanja i lako je shvatiti zašto! Više od 1.000 samostojećih vrhova od pješčenjaka i preko 20.000 ruta za penjanje čine ovo najraznovrsnijom lokacijom za penjanje na otvorenom u cijeloj Njemačkoj. Tradicionalni propisi osiguravaju da rekreativno penjanje i očuvanje prirode mogu ići rame uz rame, a da ovaj zadivljujući prirodni raj na bilo koji način ne bude oštećen. Jedini njemački stjenoviti nacionalni park također je jedan od najspektakularnijih područja za šetnju u Evropi, sa 112 kilometara dugim Painterovim putem koji posjetiteljima nudi spektakularne poglede. Ako volite opuštajuću šetnju, prošetajte mostom Bastei ili istražite drevne tvrđave Königstein, a uvijek se možete uputiti u obilazak i s vodičem.Biciklisti također mogu istražiti nevjerovatne stijene duž biciklističke rute Elbe.

Saska Švicarska: Planinarenje u planinama Elbsanstein / fotografija_DZT/Jens Wegener

Nacionalni park Müritz

Sa više od 130 jezera, drevnim bukovim šumama i misterioznim močvarama, Nacionalni park Müritz leži istočno od jezera Müritz, koje je poznato po tome što je najveće jezero u okrugu jezera Mecklenburg u nizinama sjeveroistočne Njemačke.

Ovo zapanjujuće lijepo prirodno područje je važno mjesto za razmnožavanje velikih ptica koje su ugrožene i koje su već izumrle u drugim područjima, što ga čini idealnom destinacijom za ljubitelje prirode i strastvene promatrače ptica. Dok su na vožnji biciklom, planinarenju ili izletu kanuom, posjetitelji će možda imati sreće da izbliza uoče orlove štekavce i ždralove. Muzej Heinrich Schliemann u Ankershagenu, posvećen životu i radu eminentnog arheologa, zasigurno će biti zanimljiv mnogim posjetiocima. Vrijedi posjetiti i grad Waren sa svojom starom četvrti i krstarenjima parobrodom.

 

Nacionalni park Područje lagune Zapadne Pomeranije

Nacionalni park Područje lagune Zapadne Pomeranije najveći je rezervat prirode na baltičkoj obali. Pejzaž litica, dina, ražnja i laguna proteže se od poluotoka Darss-Zingst do otoka Rügen. Nacionalni park je dobio ime po lagunama, odnosno plitkim uvalama odsječenim od Baltičkog mora, koje pružaju jedinstveno stanište. Posjetitelji ih mogu istražiti na izletima brodom i otkriti obalu, šume, važne historijske slane močvare i vidikovce, kao što su Pramort i Hohe Düne, kada šetaju parkom. Nacionalni park Područje lagune Zapadne Pomeranije poznat je širom svijeta kao najveće mjesto za prenoćište ždralova u cijeloj Evropi.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.