Pogledajte kako su Indigo i Toni kreirali fuziju elektronske i klasične muzike

Datum objave
04/11/2021
fotografija
Sulejman Omerbašić

Pretvaranje elektronske muzike u zanimljiv klasični komad koji će izvoditi orkestar veoma je zahtjevan i komplikovan posao. Red Bull Symphonic je projekat koji donosi fuziju i saradnju između različitih žanrova i muzičarima omogućava da svoje albume pretoče u klasične izvedbe.

Tuzlanski producent Indigo tako je odabran da – u saradnji sa mladim sarajevskim kompozitorom Tonijem Toplanom – svoj album Victoria pretoči u prvo bh. izdanje projekta Red Bull Symphonic. Skupa sa Victoria String orkestrom, formiranim posebno za ovu priliku, pod dirigentskom palicom kompozitora Tonija Toplana, Indigo je numere sa albuma Victoria izveo u posebnom live aranžmanu.

Projekt je vrlo uspješno realizovan 2. juna 2021. godine u Domu mladih u Sarajevu, bez prisustva publike, a premijerno je prikazan na YouTube kanalu Red Bull Music. Kako teče proces pretvaranja elektronske u klasičnu muziku možete pogledati u video uratku, koji nudi mali uvid u proces kroz koji su Indigo i Toni zajedno prošli.

Prvi bh. Red Bull Symphonic ovjekovječen je u dokumentarnom making of filmu koji će javnosti biti predstavljen u nedjelju 8. novembra 2021. godine, s početkom u 21h, na YouTube kanalu FM Jam.

Film prikazuje nastanak izvanrednog projekta u koji su bili uključeni brojni kreativci i umjetnici koji su pratili Indiga i učestvovali u ostvarivanju njegove vizije.

Već danas svi ljubitelji kvalitetne muzike imaju priliku pogledati isječak iz filma koji prikazuje kompleksnost poduhvata spajanja različitih muzičkih žanrova, ali i proces kreiranja jednog događaja koji se svojim kvalitetom istakao i na globalnom nivou te Bosnu i Hercegovinu predstavio u najboljem svjetlu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Vladimir Vulić: Tri savjeta za biznis u šortsu