Pogledajte kako su Indigo i Toni kreirali fuziju elektronske i klasične muzike

Datum objave
04/11/2021
fotografija
Sulejman Omerbašić

Pretvaranje elektronske muzike u zanimljiv klasični komad koji će izvoditi orkestar veoma je zahtjevan i komplikovan posao. Red Bull Symphonic je projekat koji donosi fuziju i saradnju između različitih žanrova i muzičarima omogućava da svoje albume pretoče u klasične izvedbe.

Tuzlanski producent Indigo tako je odabran da – u saradnji sa mladim sarajevskim kompozitorom Tonijem Toplanom – svoj album Victoria pretoči u prvo bh. izdanje projekta Red Bull Symphonic. Skupa sa Victoria String orkestrom, formiranim posebno za ovu priliku, pod dirigentskom palicom kompozitora Tonija Toplana, Indigo je numere sa albuma Victoria izveo u posebnom live aranžmanu.

Projekt je vrlo uspješno realizovan 2. juna 2021. godine u Domu mladih u Sarajevu, bez prisustva publike, a premijerno je prikazan na YouTube kanalu Red Bull Music. Kako teče proces pretvaranja elektronske u klasičnu muziku možete pogledati u video uratku, koji nudi mali uvid u proces kroz koji su Indigo i Toni zajedno prošli.

Prvi bh. Red Bull Symphonic ovjekovječen je u dokumentarnom making of filmu koji će javnosti biti predstavljen u nedjelju 8. novembra 2021. godine, s početkom u 21h, na YouTube kanalu FM Jam.

Film prikazuje nastanak izvanrednog projekta u koji su bili uključeni brojni kreativci i umjetnici koji su pratili Indiga i učestvovali u ostvarivanju njegove vizije.

Već danas svi ljubitelji kvalitetne muzike imaju priliku pogledati isječak iz filma koji prikazuje kompleksnost poduhvata spajanja različitih muzičkih žanrova, ali i proces kreiranja jednog događaja koji se svojim kvalitetom istakao i na globalnom nivou te Bosnu i Hercegovinu predstavio u najboljem svjetlu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Privatni život H.R. GIGERA bio je mračan i seksi, baš kao i njegova umjetnost