Puna kina, glamurozni crveni tepisi i brojni ugledni gosti obilježili prve dane Berlinalea

Release Date
22/02/2023
naslovna fotografija
© Richard Hübner / Berlinale 2023

Nakon slavljeničkog početka, Berlinale 2023. sa zadovoljstvom izvještava o velikom interesovanju publike. Puna kina, glamurozni crveni tepisi i brojni ugledni gosti obilježili su prve dane Berlinalea. Najnoviji vrhunac bila je jučerašnja dodjela počasnog Zlatnog medvjeda američkom režiseru Stevenu Spielbergu. Pred ovacijama publike od 1600 ljudi, primio je prestižnu nagradu nakon pohvalnog govora pjevača grupe U2 Bona u Berlinale Palastu. Već prije ulaska u salu uslijedile su ovacije u trajanju od nekoliko minuta.

Steven Spielberg / © Richard Hübner / Berlinale 2023

Veoma nam je drago da vidimo da su kina u punom kapacitetu, da publika ponovo može zajedno doživjeti bioskop i da je festival ponovo mjesto uzbudljivih iskustava i inspirativnih susreta, izjavili su direktori festivala Mariëtte Rissenbeek i Carlo Chatrian.

Do jutros (22. februara) prodato je impresivnih 267.000 karata. Publika je veoma dobro prihvatila i novu salu Berlinalea Verti Music Hall.

Ovogodišnje izdanje je prvo izdanje Berlinalea koje se održava u normalnim postpandemijskim okolnostima, bez online projekcija, testiranja i karantene.

U glavnom takmičarskom programu za nagradu Zlatni medvjed takmiči se se devetnaest filmova, od kojih dva animirana te jedan dokumentarac. Među filmovima koji konkuriraju za nagrade pažnju skreće kanadski Blackberry autora Matta Johnsona, film o usponu i propasti prvog svjetskog pametnog telefona. Tu je i film Ingeborg Bachmann – putovanje u pustinju, biografska drama o velikoj njemačkoj poslijeratnoj književnici. Film potpisuje legenda novog njemačkog filma ’70-ih Margarethe von Trotta, a naslovnu ulogu glumi luksemburška glumica Vicky Krieps, koju hrvatska publika upravo gleda kao princezu Sisi u filmu Korzet.

U programu je i film američkog redatelja slovenskog porijekla Nenada Čičin-Šaina Kiss The Future, koji je prikazan 19. februara, a koji govori o događajima koji povezuju grupu U2 sa Sarajevom.

Festival traje do 23. februara, a predsjednica žirija je američka glumica Kristen Stewart.

Helen Mirren / © Alexander Janetzko / Berlinale 2023
Helen Mirren / © Alexander Janetzko / Berlinale 2023
Kiss the Future : Drew Vinton, Matt Damon, Nenad Cicin-Sain, Sarah Anthony, Bill S. Carter / © Ali Ghandtschi / Berlinale 2023
ekipa filma ‘Kiss the Future’ / © Sandra Weller / Berlinale 2023
Kiss the Future : Bono, Adam Clayton / © Sandra Weller / Berlinale 2023
Matt Demon / © Alexander Janetzko / Berlinale 2023
Matt Demon / © Sandra Weller / Berlinale 2023
Matt Demon / © Sandra Weller / Berlinale 2023

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.