Sjećanja o sjećanjima: Genijalni dokumentarac Nejre Latić Hulusić o Vijećnici

Prije 118 godina podignuta je najveća i najreprezentativnija zgrada austrougarskog perioda u Sarajevu – Vijećnica. Prvo je bila zgrada tadašnje gradske uprave i gradske administracije Sarajeva. Nakon Drugog svjetskog rata, sve do 1949. godine Vijećnica je služila gradskoj upravi, kao zgrada Okružnog suda Sarajeva i sjedište Bosanskohercegovačkog sabora. Nakon toga Vijećnica postaje Gradska biblioteka, odnosno Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

 

Dana 25. na 26. august 1992. nakon što je više puta granatirana od strane JNA i Vojske Republike Srpske zapaljena je i tada je uništeno blizu dva miliona knjiga. Ovaj simbol Sarajeva i Bosne i Hercegovine, nakon 22 godine ponovo je otvorena 9. maja ove godine.

 

U čast ove veličanstvene zgrade rediteljica Nejra Latić Hulusić predstavila je 28′ dokumentarac koji je radila za BHRT, a u kojem govori o Vijećnici i paralelno zgradi RTV Doma koje su pisani i video arhiv svih nas.

 

– Taj arhiv su prikupljali i čuvali ljudi i u ratu i moj dokumentarac upravo govori o tome. Tu su bibliotekari, građani, snimatelj koji je snimao i ušao u Vijećnicu koja je gorjela. Tu je i nova generacija Davor Vidović i Sandin Međedović (aka Repetitor VJz) koji su bili zaduženi za 3D mapping na otvaranju Vijećnice. I na kraju i priča o historiji same zgrade koju je zabilježila, rekla nam je Nejra.

 

Preporučujemo da pogledate ovaj topli dokumentarni film.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ZKbUh0NwIKE[/youtube]

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Sergei Polunin x Hozier