Sjećanja o sjećanjima: Genijalni dokumentarac Nejre Latić Hulusić o Vijećnici

Release Date
05/08/2014
fotografija
Vijećnica / Facebook

Prije 118 godina podignuta je najveća i najreprezentativnija zgrada austrougarskog perioda u Sarajevu – Vijećnica. Prvo je bila zgrada tadašnje gradske uprave i gradske administracije Sarajeva. Nakon Drugog svjetskog rata, sve do 1949. godine Vijećnica je služila gradskoj upravi, kao zgrada Okružnog suda Sarajeva i sjedište Bosanskohercegovačkog sabora. Nakon toga Vijećnica postaje Gradska biblioteka, odnosno Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

Dana 25. na 26. august 1992. nakon što je više puta granatirana od strane JNA i Vojske Republike Srpske zapaljena je i tada je uništeno blizu dva miliona knjiga. Ovaj simbol Sarajeva i Bosne i Hercegovine, nakon 22 godine ponovo je otvorena 9. maja ove godine.

U čast ove veličanstvene zgrade rediteljica Nejra Latić Hulusić predstavila je 28′ dokumentarac koji je radila za BHRT, a u kojem govori o Vijećnici i paralelno zgradi RTV Doma koje su pisani i video arhiv svih nas.

– Taj arhiv su prikupljali i čuvali ljudi i u ratu i moj dokumentarac upravo govori o tome. Tu su bibliotekari, građani, snimatelj koji je snimao i ušao u Vijećnicu koja je gorjela. Tu je i nova generacija Davor Vidović i Sandin Međedović (aka Repetitor VJz) koji su bili zaduženi za 3D mapping na otvaranju Vijećnice. I na kraju i priča o historiji same zgrade koju je zabilježila, rekla nam je Nejra.

Preporučujemo da pogledate ovaj topli dokumentarni film.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
IMAGINARIUM STUDIO predstavio modnu reviju na platou Citadele u Banjoj Luci