Tomasz Stanko ponovo u Sarajevu nakon 60 godina

Čuveni poljski trubač Tomasz Stanko na ovogodišnjem Jazz Festu održat će svoj prvi nastup u Sarajevu nakon 60 godina.

 

Ovaj veliki trubač, kompozitor, bendlider i improvizator, svoj prvi javni nastup imao je kao 13 – godišnjak, upravo u Sarajevu. Trubu je počeo svirati kao izviđač te je kao član poljskog orkestra prvi put nastupio pred međunarodnom publikom 1955. godine kada je u Sarajevu organiziran skup na kojem su se okupili izviđači iz različitih zemalja.

 

Nepune tri godine kasnije prvi put je prisustvovao jazz koncertu, u pitanju je bio nastup Davea Bruebecka, a prvi jazz sastav u kojem je angažiran kao trubač bio je kvintet poljskog pijaniste Krzysztofa Komede sa kojim je snimio jedanaest studijskih albuma. Godine 1968. osnovao je vlastiti kvintet i od tada je u samom vrhu svjetske muzičke scene, kao jedan od najznačajnijih evropskih trubača svih vremena.

 

U karijeri je snimio 37 albuma kao lider, a pored brojnih priznanja vrijedi spomenuti da je znamenita američka obrazovna institucija Smithsonian uvrstila njegovu kompoziciju u svjetsku jazz antologiju obuhvaćenu sa samo šest nosača zvuka.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=H51xGk0lMwk&feature[/youtube]

 

Tomasz Stanko, jedan od najuticajnijih živućih trubača, nastupit će sa svojim bendom kojeg čine finski pijanista Alexi Tuomarila te Amerikanci basista Eric Revis i bubnjar Gerald Cleaver na 19. Jazz Festu u Bosanskom kulturnom centru 6. novembra u 22:00, dok će u istoj dvorani u 20:00 nastupiti norveški trubač Arve Henriksen u duetu sa austrijskim gitaristom Christianom Fenneszom. Za oba koncerta vrijedi jedna (double bill) ulaznica koju možete kupiti ili rezervirati na oficijlanoj stranici Jazz Festa.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
BMW CS Vintage Concept u čast legendarnog E9 iz 1968.