MODUL MEMORIJE 2023: LAIBACH u Sarajevu na Dan pobjede nad fašizmom

Release Date
02/05/2023

U okviru zatvaranja 28. izdanja Modula Memorije, u Narodnom pozorištu će, u utorak, 9. maja, upravo na Dan pobjede nad fašizmom, gostovati kultna slovenačka grupa Laibach. Svi programi zajedno sa terminima MM su objavljeni na web stranici Festivala MESS .

Jedan od ciljeva Modula Memorije jeste dovesti programe iz cijelog svijeta i na taj način skrenuti pažnju na ostala mjesta stradanja te priče ljudi koji su pogođeni tim stradanjem, kao i umjetnike koji se bave sličnim ili istim pitanjima kroz svoju umjetnosti i kojima je, prije svega, ufokusu njihove umjetnosti neraskidiva veza između etike i estetike.

Upravo iz tog razloga, u okviru Modula Memorije 2023 bit će upriličeno gostovanje poznate slovenačke grupe Laibach. Predstava Laibach – Wir sind das Volk zatvorit će ovogodišnje izdanje Modula Memorije 9. maja 2023, na Dan pobjede nad fašizmom, čime žele poslati jasnu poruku. Ovaj muzičko-scenski spektakl bit će održan na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu što nosi određenu simboliku obzirom na činjenicu da je upravo u Narodnom pozorištu grupa Laibach nastupala u decembru 1995. godine, u opkoljenom Sarajevu, želeći na taj način da obilježi potpisivanje Daytonskog sporazuma.

Od svog osnivanja 1980. godine, Laibach se (historijski njemački naziv za Ljubljanu, glavni grad Slovenije) više puta bavio njemačkom historijom, kulturom i ideologijom – posebno kroz prizmu totalitarizma u 20. vijeku. Članovi benda Laibach su krajem 1990, kad su počela politička previranja u Jugoslaviji, osnovali vlastitu utopijsku državu NSK (Neue Slowenische Kunst) koja je imala vlastiti pasoš, novac i zastavu. Prilikom gostovanja u Sarajevu 1995., Laibach je Sarajevo proglasio članom NSK. U Narodnom pozorištu je postavljena ploča samoprozvane države, koja se i danas nalazi na istom mjestu, a svi posjetitelji i posjetiteljice koncerta su dobili NSK pasoše. Čak su i mnogi uposlenici Pozorišta vlasnici tih pasoša.

Wir sind das Volk zasnovan je na tekstovima Heinera Müllera (1929-1995), jednog od najznačajniji pisci njemačkog govornog područja još od Brechta. Laibachova veza sa pozorištem počinje kada su 1984. godine komponovali muziku za Müllerov Kvartet, čija premijera je bila uSlovenačkom narodnom pozorištu Ljubljana. Sljedeće godine, članovi benda se u Berlinu lično susreću sa Müllerom i tada im on predlaže saradnju. Na žalost, do te vrste saradnje je došlo tek postuhmno, kada je Laibach producirao performans baziran na Müllerovim tekstovima.

 

VAŽNO OBAVJEŠTENJE ZA KARTE

Direkcija J.U. MES i programa Modul Memorije obavještava publiku da će ulaznice za predstavu Laibacha Wir sind das Volk biti besplatne i moći će se preuzeti u prostorijama J.U. MES, Maršala Tita 54/I, od srijede 3. maja, svaki radni dan u periodu od 10 do 17 sati. S obzirom na to da je broj mjesta u Narodnom pozoristu ograničen, jedna osoba će moći preuzeti maksimalno dvije ulaznice. Napominjemo da će ulaz na predstavu biti moguć samo uz predočenu ulaznicu.

Sve aktivosti J.U. MES možete pratiti putem Facebook i Instagram profila Festivala MESS, te na web stranici Festivala MESS.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.