Ujedinjene u borbi za ženska prava: Indijke kreirale ‘ženski zid’ dužine 620 km

Oko pet miliona Indijki je prvog dana 2019. godine napravilo ljudski lanac duž cesta i autocesta indijske savezne države Kerala kako bi poslale snažnu poruku o ravnopravnosti spolova. Ženski zid ili Vanitha Mathil okupio je žene svih uzrasta, koje su kreirale lanac dužine 620 kilometara.

 

zenski zid indija (1)

 

Protest je potaknut sporom oko pristupa ženama poznatom svetištu Sabarimala u Kerali. Hinduistički hram bio je  zatvoren za žene menstruacijske dobi, žene u dobi od 10 do 50 godina. Iako je vrhovni sud u Indiji ukinuo zabranu u septembru, muški posjetitelji su od tada i dalje napadali hodočasnice.

 

Najnoviji incident dogodio se prije nekoliko dana kada je masivna gomila muških hodočasnika pokušala spriječiti dvije žene da dođu do svetog mjesta.

 

zenski zid indija (3)

 

Događaj je trajao 15 minuta, tokom kojeg su sudionici i sudionice obećali da će se zalagati za ravnopravnost žena, oduprijeti se pokušajima da Kerala postane azil luđaka i boriti se za sekularizam.

 

zenski zid indija (4) zenski zid indija (5) zenski zid indija (6)

 

fotografije_Facebook

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Prihvaćen zahtjev za legalizaciju istopolnih brakova u FBiH