Upoznajte Luku, Borislava, Armina i Nikolinu, nove glumačke snage, koje dolaze sa Akademije scenskih umjetnosti u Tuzli

Release Date
01/04/2019
fotografije
Vladan Gavrić / Vlasta

Na posljednjem izdanju TKT Festivala premijerno je prikazana predstava Odiseja. U režiji Vlade Keroševića. Predstava Odiseja nastala je po istoimenoj Homerovoj epopeji Odiseja, koja je uz Ilijadu jedno od najvažnijih djela antičke književnosti. Danas se smatra klasikom nemjerljive kulturne i umjetničke vrijednosti. Homer je utjecao na mnoge autore svog vremena, ali i na pisce kroz cijelu književnost do današnjih dana.

Naš fotograf Vladan Gavrić / Foto Vlasta družio se s jednim dijelom ekipe iz predstave, glumcima Lukom Spasojevićem, Borislavom Matovićem, Arminom Filipovićem i glumicom Nikolinom Gagić. Vladan je zabilježio sjajne fotografije, a oni su nam otkrili nekoliko detalja o sebi i o tome zašto studiraju glumu.

 

Luka Spasojević

Akademiju dramskih umjetnosti je upisao nakon završene gimnazije 2016. u klasi profesorice Jasmine Čelebić Tanović.

– Odluku da upišem baš glumu možda sam donio i davno prije, ali svakako nakon aktivnog učešća u školskoj dramskoj sekciji. Radost koju mi je pružao rad na ulozi, kreativnost koju sam otkrivao u prilagođavanju likovima i prvenstveno igra, to su osnovni razlozi mog odabira Akademije. Volim scenu, osjećam da tu pripadam. Ne znam šta znači baviti se glumom u BiH, to iskustvo ću tek steći, ali ono što vidim nije ohrabrujuće. Uprkos tim činjenicama, gajim nadu da ću uspjeti u svom poslu, u svom snu. Prosto tako mora i treba biti. 

Sa kolegama i kolegicama s klase trenutno radim na predstavi Odiseja, koju možete pogledati u Teatru Kabare Tuzla 27.3.2019. Također, možete me gledati u Narodnom pozorištu Tuzla, u predstavi Posljednja ljubav Hasana Kaimije.

Luka FBL1 Luka FBL2

 

 

Nikolina Gagić

Rođena u Srebrenici 7.4.1997. Od malena joj je san bio da se bavi glumom.

– Mnogi su moj san smatrali nerealnim, ali inat u meni me je tjerao da se sve više interesujem i amaterski bavim glumom do završetka srednje škole, kada sam odlučila da želim upisati taj fakultet. Nakon što me nisu primili prva dva puta, upisala sam i završila godinu dana Filozofije, pa otišla na treći prijemni 2016, kada mi se san ostvario. Gluma mi je donijela radost, ljubav i prijatelje. Ljubav u punom metafizičkom smislu te riječi. Ljudima je gluma nekad bijeg od stvarnosti, a meni upravo predstavlja bijeg u stvarnost, u živote drugih ljudi, ljudi koji nas okružuju i koje možda ne razumijemo jer gledamo svijet samo iz svog ugla. Ništa u ovom pozivu ne treba smatrati fiktivnim, ako bismo htjeli da živimo ono što radimo, i obrnuto. Još uvijek ne znam šta znači baviti se glumom u BiH, mislim da nije najsigurnije. Ali smatram da ovaj poziv ne ograničava na određeni prostor, što je, po meni, jedna odlična stvar.

Trenutno igra u predstavi Odiseja sa kolegama i kolegicama sa III godine Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli.

Nina FBL2

 

 

Borislav Matović

Akademiju dramskih umjetnosti u Tuzli je upisao 2016. god. u klasi profesorice Jasmine Čelebić Tanović. Gluma je bila njegov prvi izbor kad mu je bilo 7 godina, te je kao polaznik dečje scene u gradskom pozorištu i ostvario svoje prve uloge.

– Iako su mnogi pokušavali da me odgovore od toga i da mi usade neke druge interese, jer su se plašili za moju budućnost (i dalje su u strahu), od tada nisam imao druge želje niti ambicije. S obzirom na to da je gluma (u svom izvornom obliku) ništa drugo do replikacija svega što ljudski um može da percipira, ona je najuniverzalnija disciplina na svijetu, a ono što kao takva pruža je nevjerovatna širina kada riječ o znanju, velika mogućnost izbora kada je riječ o poslu i na samom kraju odličan indikator za razvoj empatije. Iako rastrzan između Crne Gore odakle su moji, Srbije u kojoj sam se školovao i BiH u kojoj sam nastavio svoje školovanje, moram priznati da je manje više svuda isto. Naši prethodnici su težili da naša profesija bude institucijalizovana, a mi smo je ponovo doveli na onaj nivo kada smo bili lakrdijaši, histrioni, mimičari ili zovite to kako god, ima puno pogrdnih imena za glumce. Odavno sam prestao da se nadam bilo kakvom boljitku. Vjerujem samo u rad, a sve ostalo dolazi kao posljedica rada.

Trenutno igram svojim klasićima u predstavi Odiseja koja je nastala kao ispitna predstava na predmetu Scenski govor, a kasnije je i ušla u produkciju Teatra Kabare Tuzla u režiji profesora Vlade Keroševića.

 

Borislav FBL1 Borislav FBL2

 

 

Armin Filipović

Rođen je 5.12.1993. u Osnabrücku (Njemačka), a odrastao i školu završio u Krajini, u Ključu. Sadašnja adresa mu je Tuzla, gdje studira Akademiju dramskih umjetnosti u klasi profesorice Jasmine Čelebić Tanović i asistenta Irfana Kasumovića.

– Gluma dolazi kao moj drugi fakultet, nakon što sam skupio hrabrost i napustio psihologiju. Smatram to najvećom, a ujedno i najboljom odlukom u svom životu, jer suprotstaviti se roditeljima i reći im da sve napuštam i da idem za svojim snom, zaista nije bilo lako. Odrastao sam uz glumu i ples i naprosto nisam mogao prihvatiti činjenicu da nisam ni pokušao uspjeti u tome. Gluma mi je pomogla da istinski upoznam sebe, izgradim svoj identitet, proširim vidike i napokon uživam u onome što radim. Trenutno igram u predstavi Odiseja u kojoj tumačim lik Odiseja, a spremamo novu studentsku predstavu Williama Shakespearea Sve je dobro što se dobro svrši. U pogledu Bosne i Hercegovine i moje budućnosti, smatram da je ovdje prvobitno teško biti mlada osoba, a tek onda umjetnik, te potraga za poslom neće biti ništa lakša ili teža u odnosu na druge mlade ljude koji tragaju za svojom prilikom u bilo kojoj struci. Međutim, odlazak iz ove države neće biti moja opcija. Planiram ostati i boriti se za svoj komad scene i s nje pokušati promijeniti svijet. Pozorište zaista ima tu moć.

Armin FBL 2 Armin FBL3

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
10 najboljih filmova koje preporučuje glumica Slađana Zrnić