Andrea Ljekaj x FBLmusic

Andrea Ljekaj je sve prepoznatljivije ime na svjetskoj sceni elektronske muzike, producent i DJ u čijoj muzici se miješaju moderni house i techno zvuk, a  svoj kvalitet je prezentirao na izdanjima za brojne etikete širom svijeta, uključujući i veliki Get Physical. Već nekoliko mjeseci vodi radio show na londonskom radiju Bloop pod nazivom Atje, te sprema izdanja za izdavačke kuće Get Physical i Endangered.

 

Za našu platformu FBLmusic pripremio je ekskluzivno mix, a malo smo i razgovarali s njim.

 

Krenulo je sve prije nekih desetak godina kad sam prvi put stao za DJ pult i zavrtio u klubu. Sljedećih nekoliko godina istraživao sam razne žanrove i počeo s produkcijom, uglavnom elektronikom, koja je varirala s vremenom. Prije pet godina odselio sam se privremeno u Berlin, te odlučio započeti solo karijeru u house i techno vodama pod vlasitim imenom. Kad sviram u klubovima uvijek se nekoliko mojih traka nađe na setovima, jako mi je važno isprobati trake u nastajanju u klubovima i na festivalima, zbog procjene zvuka i utjecaja na publiku, kaže nam Andrea.

 

Koji stil preferiraš, kako bi opisao svoj stil? 

– Volim sve što te tjera da osjetiš i zaplešeš, pa čak možda nekad i zaplačeš. Euforija, emocije i groove u jednoj fuziji.

 

Prošle godine si radio remix pjesme Josipe Lisac, za koji si dobio nagradu za najbolji remix godine, možeš li nam reći nešto više o tome?

– Dobar je osjećaj dobiti nagradu struke drugu godinu za redom. Pogotovo za ovakav jedan projekt na kojemu sam zbilja uživao radeći s umjetnicima kao što su Josipa Lisac i bend Chui. Bilo je zahtjevno raditi remix koji bi bio blizu dobar originalu i drago mi je što se ljudima sviđa.

 

Da li više voliš nastupati na festivalima pred većom masom ili u klupskoj varijanti pred manjom publikom i u intimnijoj atmosferi?

– Lijepo je svirati pred puno ljudi i na velikoj pozornici, no u klubu je lakše povezati se i opustiti s ljudima, u nekoj intimnijoj atmosferi, stoga preferiram manje klubove.

 

Andrea Ljekaj Live at WLS
Andrea Ljekaj Live at WLS

Nedavno si gostovao u Sarajevu, kakav je prvi dojam o publici i sceni u BiH?

– Imao sam super iskustvo nastupajući prvi put u Sarajevu i odmah sam zavolio grad i ljude. Publika je topla i vesela. Primijetio sam da i scena u BiH stalno raste.

 

Prije nekoliko godina EDM je preuzeo mainstream, da li misliš da se ista stvar danas dešava sa technom?

– Vrlo vjerovatno će mainstream preuzeti i taj žanr. Techno je postao trend, odnosno svijet u kojem svi žele biti, a većina ovdje vidi samo novac, korist i slavu.

 

Koliko je teško osobama sa Balkana da se istaknu u svijetu DJ-inga?

– Mnogo teže nego nekome tko živi u razvijenijoj državi. To je jedan ogroman svijet, u kojem moraš držati korak s vremenom. Ako nemaš pečat prepoznatljivosti ili nisi drukčiji od ostalih, teško da ćeš uspjeti i potrajati.

 

Šta u skorije vrijeme možemo očekivati od tebe, koji su tvoji planovi?

– Trenutno radim na seriji EP-ova i kompilaciji Croatia Gets Physical za Get Physical Music iz Berlina. Projekt s kojim Get Physical skreće pozornost na hrvatske artiste. Prvo izdanje Croatia Gets Physical EP 1 sa Insolate, Marinom Karamarkom i sa mnom izlazi 10. maja, za koje imamo i launch party u zagrebačkom klubu Aquarius 17. maja u saradnji s Tanzen kolektivom gdje sviraju Roland Leesker, Djuma Soundsystem i ja. Nedavno sam ušao u jednu tajlandsku booking agenciju pa ću ove godine zasvirati po prvi puta na Tajlandu, no tu su i ostale nadolazeće svirke u Češkoj, Berlinu i Hrvatskoj na festivalima We Love Sound, Sonus i Labyrinth.

 

Croatia gets Physical 01

razgovarao_Vladan Gavrić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
SOOLE x FBLmusic