5 najinteresantnijih coffeeshopova u Amsterdamu po izboru FBL magazina

Release Date
28/12/2022
piše
Dijana Agić

Znate li da kanabis zapravo nije legalan u Nizozemskoj? Sad ste vjerovatno zbunjeni. Nizozemska je zapravo ’70-ih usvojila Gedoogbeleid, tj. politiku tolerancije, što se u kontekstu nizozemskog prava najčešće odnosi na nesprovođenje određenih zakona. Nizozemska vlada toleriše neke prekršaje. Politika tolerancije može biti rezultat nesposobnosti izvršnih organa da sprovode određene zakone, ali može biti i svjestan izbor ako se zakon ili njegovo sprovođenje smatraju beskorisnim, dok je izmjena ili ukidanje dotičnog zakona previše politički osetljiva.

Zahvaljujući tom zakanu u čitavoj Nizozemskoj uspješno cvjeta industrija coffeeshopova. Lokalno stanovništvo i turisti mogu slobodno uživati u omiljenim proizvodima od kanabisa u za to predviđenim sobama za pušače. Također se mogu dobro zabaviti dok znaju što tačno kupuju, imajući uvid u laboratorijske rezultate mnogih proizvoda koji se prodaju u coffeeshopovima.

Prvi coffeeshop Mellow Yellow, koji je zapravo bio kuća čaja, otvoren je 1972. godine. Međutim, zbog zakona koji je donešen nešto kasnije, a koji kaže da coffeeshop mora biti najmanje udaljen 250 m od škole, Mellow Yellow je zatvoren.

Danas samo u Amsterdamu postoji više od 160 coffeeshopova, većina njih je smješteno u centru.

Najavljena zabrana ulaska turistima u coffeeshopove

Gradonačelnica Amsterdama, Femke Halsema, ranije ove godine najavila je da će od 2023. godine turistima biti zabranjen ulazak u coffeeshopove. Prema Dutch Newsu, Halsema je komentirala da bi uvođenje zabrane bila najbolja privremena mjera kako bi se osiguralo da tržište kanabisa ostane pod kontrolom.

Međutim, kad se nađete u Amsterdamu, ne možete a da ne posjetite neki od coffeeshopova, pa smo i mi, baš kao pravi turisti, posjetili nekoliko njih. Prije nego predstavimo pet nama najinteresantnijih coffeeshopova u Amsterdamu, evo 10 stvari koje biste trebali znati.

  1. Politika toleranicije se odnosi samo na coffeeshopove, tako da ne smijete pušiti na ulici, samo u mjestima namijenjenim za to
  2. Da biste ušli u coffeeshop morate imati više od 18 godina, uvijek sa sobom ponesite pasoš ili ličnu kartu, vrlo je moguće da će vam tražiti na uvid prije ulaska u coffeeshop
  3. Unutra je strogo zabranjeno konzumiranje duhana i alkohola. Većina coffeeshopova kao zamjenu za duhan nudi posebne biljke koje možete miješati sa kanabisom
  4. Strogo je zabranjeno konzumiranje teških droga
  5. Dozvoljeno vam je da u toku dana uđete maksimalno 2 puta u jedan coffeeshop
  6. Možete kupiti maksimano 5 grama dnevno koliko je dozvoljeno za posjedovanje unutar politike tolerancije. Posjedovanje droga je kažnjivo, ako vam policija pronađe 5 grama, morate se odreći iste i vrlo je moguće da vas neće krivično goniti, ukoliko pronađu više od 5 grama, bit ćete krivično gonjeni
  7. Strogo je kažnjivo kupovanje bilo kakve droge kod uličnih prodavača
  8. U coffeeshopovima se uglavnom plaća gotovinom
  9. U svakom coffeeshopu postoji menu, posavjetujte se sa prodavačem šta je najbolje za vas. Cijene se kreću od 10 eura do 20 eura, zavisi od kvalitete. Ukoliko ste početnik/ca bez ustručavanja pitajte šta je za vas najbolji izbor i na koji način da konzumirate. Strpljivi su i mnogo ljubazni.
  10. Ponašajte se pristojno!

Napomena: ovaj tekst nije naš savjet da posjetite coffeeshopove ili konzumirate njihove proizvode, samo smo izdvojili nama najinteresantnije!

 

The Bulldog (bivša policijska stanica)

Henk de Vries je 1975. godine u ulici Crvenih fenjera u sex shopu svoje bake otvorio prvi The Bulldog coffeeshop. Danas posjeduje pet coffeeshopova, tri shopa, tri kafića, lounge bar i hotel u Amsterdamu. U Barseloni i na Ibizi, također, postoje The Bulldog coffeeshopovi. Da biste ušli u njih, morate postati prvo član kluba.

Nama najinteresentniji je The Bulldog u ulici Leidsplein, najpopularnijem amsterdamskom trgu i zabavištu. Otvoren je 1.4.1985. godine (namjerno su izabrali Prvi april) na mjestu gdje je bila policijska stanica. Ćelije su transformirali u udobne separee za sjedenje, a na zidovima su zakačene fotografije poznatih gangstera. Brittney Spears, Mike Tyson, Mariah Carey, Snoop Dogg i Sean Penn su bili gosti ovog coffeeshopa.

 

The Bulldog
foto_FBL

 

Grey Area

Grey Area je specijalizirana prodavnica, koju istinski poznavaoci kanabisa visoko cijene. Ugodna mala radnja sa atmosferom dnevne sobe u kojoj se osjećate kao kod kuće. Jedan od najpoznatijih coffeeshopova u Amsterdamu, a najmanji u gradu kad je riječ o kvadraturi. Unutra ima dovoljno mjesta za samo tri stola. Zidovi, stolovi i skoro svaka ravna površina prekrivena je naljepnicama, stikerima i rizlama sa osobnim porukama, koje su napisali posjetitelji. Ako odvojite malo vremena da ih pogledate, naći ćete mnogo malih pozdravnih poruka sa svh strana svijeta.

U ovom coffeeshopu nemojte očekivati kafu i grickalice. Tu je riječ samo o kanabisu. Ovaj shop se dugo etablirao kao jedan od najpriznatijih kafića u Amsterdamu. Osvajali su brojne nahrade na nebrojenim takmičenjima tokom godina, a na njihovim jelovnicima nalaze se proizvodi nekih od najnagrađivanijih uzgajivača.

Ova coffeeshop se sprijateljio sa mnogim poznatim ljudima u proteklih 25 godina i omiljeno je okupljalište zvijezda, među njima ćete pronaći muzičare i njihovu ekipu, glumce, DJ-eve, aktiviste za kanabis i druge čudne i zanimljive likove. Snoop Dogg, Willie Nelson, B-Real, Cypress Hill, Killer Mike, Run the Jewels, Chronixx, Deftones, Imani Rashaan, The Pharcyde, Ty Dolla $ign, Chali 2na A, DJ Sneak, Skinny Puppy, Freddie Gibbs, Flavour Flav , Tyree Cooper, Zion Train, Phish, SuperDude, Woody Harrelson, Max Cavalera Conspiracy, Soulfy, Wide Spread Panic, Disco Biscuits, 311, Sonic Boom i mnogi drugi nazivaju ova coffeeshop svojim domom.

Ovaj coffeeshop se nalazi u Ulici Oude Leliestraat 2.

Gray Area
foto_FBL

 

The Original Dampkring

Dampkring Coffeeshop nije poput mnogih drugih cofffeshopova u Amsterdamu. Ono što ova coffeeshop čini drugačijim jesu njegova prostranost i prekrasan interijer sa ugodnim bojama i ugodnim osvjetljenjem. Ima dovoljno prostora za sjedenje i puno prostora gdje će vam biti lijepo i udobno tokom ovog originalnog iskustva.

foto_FBL

Dampkring je interesantan i nepušačima, jer je u njemu snimljena jedna scena za film Oceans 12 sa Bredom Pitom, Georgeom Clooneyem, Mattom Damonom i Robbijem Coltraneom, koji je preminuo ove godine u oktobru. Čak imaju i jednu vrstu marihuane koja je dobila ime po filmu. Ovaj film je na neki način pokrenuo holivudsku invaziju i učinio Dampkring popularnim izletištem za poznate ličnosti.

Coffeeshop se nalazi u ulici Handboogstraat 29.

 

Abraxas

Sa imenom koje nosi drevnu historiju i okultizam, coffeeshop Abraxas je otvorio svoja vrata 1992. godine i od tada svakodnevno dočekuju posjetitelje iz cijelog svijeta. Originalni Abraxas je bio uređen sasvim drugačije nego danas, sa grubljim izgledom i stolovima prekrivenim grafftima. Danas ručno izrađeni mozaici ukrašavaju zidove i podove, sve ukombinovano tomplim bojama. Cijene i zagovaraju integraciju zanatstva, nauke i umjetnosti. Njihov prostor kreiran je od kamena, drveta, stakla i konoplje. Njihovim proizvodima želie podržati, prigrliti promovirati i inspirirati zelen i održiv način života.

U ovom coffeeshopu ćete se naći okruženi fuzijom umjetnosti, muzike i proizvoda visokog kvaliteta. Prostire se na dva sprata, a pored se nalazi i njihov shop u kojem možete kupiti suvenire.

Coffeeshop se nalazi u ulici Jonge Roelenstg 12 -14.

 

Boerejongens Sloterdijk

Coffeeshop kao ni jedan drugi u Amsterdamu. Boerejongens Sloterdijk je dobio ime po lokalnom kvartu u kojem se nalazi. Smještem je u sjeverozapadnom dijelu Amsterdama, u blizini luke. Dok je centar prepun historijskih kuća na kanalu, u ovom kvartu ćete naći visoke, zastakljene nebodere i uredske parkove. Vibra u ovom coffeeshopu je elegantna i klinička. Kad uđete imate osjećaj da ste ušli u apoteku ili neku banku. Osoblje nosi laboratorijske mantile i dobri poznavaoci proizvoda koje nude. Bijeli mramorni podovi i široki pult daju velikoj otvorenoj prostoriji zrak raskoši. Čiste drvene police, zlatni ukrasi i staklene vitrine sve to naglašavaju.

Ovaj coffeeshop se nalazi u ulici Humberweg 2.

foto_Coffeeshop Sloterdijk
foto_Coffeeshop Sloterdijk

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
UGBiH od sada i na Google Arts & Culture platformi