6 filmova Gine Lollobrigida koje morate pogledati

Release Date
17/01/2023

Svijet se oprašta od talijanske glumice i umjetnice Gine Lollobrigide koja je preminula jučer u 96. godini. Nekada poznata kao Mona Lisa 20. vijeka zahvaljujući svojoj ljepoti, Lollobrigida je bila legenda kinematografije ’50-ih i ’60-ih, a kasnije se udaljila od svijeta filma kako bi se počela baviti fotografijom i kiparstvom.

Rođena 4. jula 1927. u skromnoj porodici u seocetu Subiaco, u planinskoj regiji Abruzzo u središnjoj Italiji, Lollobrigida je igrala s najvećim glumcima od Franka Sinatre do Seana Conneryja, od Marcella Mastroijannija do Humphreya Bogarta.

 

Poznata kao La Lollo, na vrhuncu svoje slave ’50-ih i ’60-ih, Lollobrigida je bila međunarodni seks simbol i jedna od vodećih zvijezda talijanske poslijeratne kinematografije.

Nakon uspješne karijere u Hollywoodu vratila se u Italiju i tek se povremeno pojavljivala na filmu i televiziji. Nakon toga se vraća svojim prvim umjetničkim ljubavima, fotografiji i kiparstvu, kojemu se potpuno posvetila početkom osamdesetih.

Prošle je godine čak krenula i u politiku kandidirajući se na talijanskim općim izborima neposredno nakon svog 95. rođendana, iako nije uspjela biti izabrana u parlament. A ovo joj nije bio prvi put te je već jednom bila u trci za Evropski parlament 1999. godine.

Osvojila je sedam David di Donatelo nagrada, Zlatni globus, dvije Srebrne vrpce i zvijezdu na poznatom Holivudskom Bulevaru slavnih.

Iako su u posljednjoj deceniji njenu zvijezdu zasjenili tračevi, skandali i pravni problemi vezani za njen privatni život, mi bismo radije da je pamtimo po njenim najboljim filmovima.

Izabrali smo 5 nama najboljih i preporučujemo da ih pogledate.

 

Pane, Amore e Fantasia, 1953.

Talijanska crno-bijela filmska komedija u režiji Luigija Comencinija. Protagonist, koga tumači Vittorio De Sica, karabinjerski je oficir koji se nakon dolaska na mjesto načelnika stanice u planinskom selu zaljubi u lijepu mještanku, čiji lik tumači Gina Lollobrigida. Snimljen na lokacijama u mjestu Castel San Pietro Romano, Pane, amore e fantasia se često navodi kao jedno od najuspješnijih ostvarenja tzv. ružičastog neorealizma. Osim u Italiji, imao je veliku gledanost u Evropi, a godine 1954. je osvojio nagradu Srebrni medvjed na Berlinskom festivalu. Uspjeh filma je potakao snimanje nastavka pod naslovom Pane, amore e gelosia 1955. te Pane, amore e Andalusia 1958.

 

Francusko-talijanska komedija iz 1956. godine u režiji Roberta Z. Leonarda. Biografski film o talijanskoj opernoj sopranistici Lini Cavalieri. Film je bio koprodukcija između Italije (gdje je objavljen kao La donna più bella del mondo) i Francuske (gdje je poznat pod nazivom La belle des belles). Za ovaj film Gina Lollobrigida je nagrađena Davidom di Donatellom za najbolju glumicu.

 

The Hunchback of Notre Dame, 1956.

Francuska verzija poznatog romana prva je adaptacija u boji. Zavodljiva Esmeralda (G. Lollobrigida) i grbavac Quasimodo (A. Quinn) jedini su koji u filmu govore na engleskom jeziku, ostali glumci pričaju francuski.

 

Solomon and Sheba, 1959.

Američki ljubavni film u režiji Kinga Vidora. Film dramatizira događaje opisane u Bibliji – deseto poglavlje Prve knjige kraljeva i deveto poglavlje Druge hronike.

U fimu igraju Yul Brynner kao Solomon i Gina Lollobrigida kao Sheba.

U februaru 2020. film je prikazan na 70. Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu u sklopu retrospektive posvećene karijeri Kralja Vidora.

 

Come September, 1961.

Američka romantična komedija iz 1961. u režiji Roberta Mulligana u kojoj pored Gine glume Rock Hudson, Sandra Dee i Bobby Darin.

 

Buonasera, Mrs Campbell, 1968.

Dvadeset godina nakon što su zbog rata bili u malom talijanskom selu, trojica Amerikanaca vraćaju se u posjetu. Svi imaju jako lijepe uspomene na selo, najviše zbog lokalne ljepotice Carle. Ali oni ne znaju da je Carla svakome od njih govorila da je upravo on otac njene kćeri Gie kako bi od svakog obezbijedila novčanu podršku. Naravno, to saznanje stvara veliku pomutnju.

Film je zaradio čak tri nominacije za Zlatni globus i to u kategorijama najboljeg stranog filma na engleskom jeziku, Gina Lollobrigida za najbolju glumicu, kao i za najbolju originalnu pjesmu.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.