Otvorena izložba povodom 100 godina od rođenja sopranistice Srebrenke Sene Jurinac

Release Date
26/10/2021
fotografija
iz arhive Ognjena Tvrtkovića

U nedjelju, 24. oktobra 2021. godine, u izlagačkom prostoru Zavičajnog muzeja u Travniku, u 12 sati je otvorena izložba kojom se obilježava 100 godina od rođenja sopranistice Srebrenke Sene Jurinac, jedne od najvećih operskih pjevačica druge polovine 20. vijeka.

Izložba, upriličena u njenom rodnom gradu, donosi retrospekciju iznimne umjetničke karijere Sene Jurinac. Nakon odrastanja u Travniku i Živinicama, kao desetogodišnja djevojčica odlazi u Zagreb, gdje je imala prve javne izvedbe, a tokom Drugog svjetskog rata postaje članica čuvene Bečke državne opere u kojoj će sa velikim uspjehom nastupati skoro četrdeset godina. S naslovnim ulogama u velikim operama predstavljala se i na pozornicama širom Evrope i svijeta, gdje je sarađivala s najvećim operskim umjetnicima i umjetnicama tog vremena.

Izloženi materijal obuhvata brojna diskografska izdanja, fotografije, izvode iz novina, članke iz stručnih enciklopedija, gdje je ime Sene Jurinac obilato zastupljena, a promovirana je i prigodna marka te prikazan digitalno restaurirani film Lisinski Oktavijana Miletića iz 1944. godine, u kome je Sena Jurinac igrala jednu od glavnih uloga. Dio izložbe otkriva i medicinsku djelatnost njenog oca dr. Ljudevita Jurinca koji je svojim stručnim radom znatno unaprijedio zdravstvo u Bosni i Hercegovini, djelujući do smrti u Travniku, potom u Lukavcu i na koncu u Tesliću, gdje je znatno doprinio razvoju banjskog turizma.

Autori izložbe su muzikolog Ognjen Tvrtković, kustos doc. dr. Dženan Dautović i mlada muzikologinja Aida Adžović iz Sarajeva, a kao suorganizatori učestvovali su Zavičajni muzej iz Travnika, Udruga Bosanski kulturni krug, Arhiv Srednje Bosne te tamošnje Filatelističko društvo.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.