Pogledajte kako izgleda novi naučno-istraživački centar u Saudijskoj Arabiji kojeg je projektirala ZAHA HADID

Zaha Hadid Architects objavio je kratki film o naftnom naučnom i istraživačkom centru kralja Abdullaha čija je gradnja završena prošle godine u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, piše Nomad.

 

Ovaj naučni centar (King Abdullah Petroleum Studies and Research Center) koji je projektovala Zaha Hadid, proteže se na 70.000 kvadratnih metara. Modularne je strukture, izgledom asocira na košnicu, a čini ga kompleks od pet zgrada uključujući i amfiteatar sa 300 sjedišta. Konfiguracija krovova zgrada i natkrivenog dvorišta omogućava prirodno hlađenje zraka i korištenje dvorišta čak i u vrijeme velikih vrućina. Vodilo se računa, međutim, i o ekstremnim vrućinama te su napravljeni i podzemni koridori koji povezuju glavne zgrade.

 

Kompleks izgrađen u saudijskoj prijestolnici nalazi se u užem izboru za nagradu u kategoriji realiziranih objekata visokog obrazovanja, na ovogodišnjem festivalu svjetske arhitekture (World Architecture Festival) koji će biti održan u novembru ove godine u Amsterdamu.

 

Sedmominutni film uradio je njemački fotograf Hans-Georg Esch.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=4wzJiABWNZM[/youtube]

 

foto_Designboom

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Hilfigerov povratak u devedesete