Gaprindashvili (left) vs. Corrie Vreeken-Bouwman of The Netherlands. Image: Harry Pot/Anefo/Wikimedia Commons under a CC licence.

Šahovska prvakinja Nona Gaprindashvili tuži Netflix

Datum objave
21/09/2021

Sovjetska šahovska prvakinja Nona Gaprindashvili tuži Netflix za 5 miliona dolara zbog jedne rečenice u vrlo popularnoj seriji The Queen’s Gambit. Naime, izrekli su kako nikada nije igrala protiv muškaraca, te nazvala tu tvrdnju grubo seksističkom i omalovažavajućom.

Tužbom, podnesenom prošle sedmice na saveznom okružnom sudu u Los Angelesu, pokušava se postići pravda u izmišljenom izvještaju o Beth Harmon, koju glumi Anya Taylor-Joy, koja putuje u Moskvu na niz šahovskih utakmica protiv sovjetskih prvaka.

U posljednjoj epizodi serije jedan lik kaže: Elizabeth Harmon uopće nije važna igračica po njihovim mjerilima. Jedina neobična stvar kod nje je njezin spol. Čak ni to nije jedinstveno u Rusiji. Tu je Nona Gaprindashvili, ali ona je svjetska prvakinja i nikada se nije suočila s muškarcima. I tu su uspjeli pogriješiti ne jednom, već dvaput. Gaprindashvili je, naime, Gruzijka.

Gaprindashvili, koja sada ima 80 godina i živi u Tbilisiju u Gruziji, suočila se ne s jednim, već s 59 muškaraca, uključujući 28 u jednom istovremenom meču, kao i 10 velemajstora.

Pokušavali su napraviti izmišljenu Harmon koja je utabala put drugim ženama, dok sam u stvarnosti ja već prokrčila put i nadahnula generacije, rekla je Gaprindashvili u intervjuu za New York Times. To je ironično.

Nona sada traži odštetu za narušen ugled i ponižavanje pred milionskom publikom (tačnije, seriju je pogledalo preko 60 miliona kućanstava). U saopštenju koji je objavio The Guardian, Netflix je rekao kako ima izuzetno poštovanje prema gospođi Gaprindashvili i njezinoj karijeri, ali vjerujemo da ova tvrdnja nema nikakvu vrijednost i da će energično braniti slučaj.

Iako ostaje za razmisliti zašto možda nisu u nekom trenutku kreirali seriju po ovoj fascinantnoj šahistici, mnogi su izrazili podršku Noni te smatraju da im spominjanje nje u takvom kontekstu uistinu nije trebalo. Neovisno o tome kako će završiti ova tužba na sudu, ovo je pravi primjer kako se ispisuje historiji o ženama – The Queen’s Gambit zaista djeluje kao fikcija koja u stvarnosti ne drži vodu, unatoč tome što je pozitivno da takav lik uopće postoji. Korak po korak, čini se.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Ljubav u doba korone: Dronom poslao broj telefona djevojci koja je plesala na krovu jedne zgrade