Savezništvo bez kompromisa. Ponosno zajedno.

Release Date
08/06/2023

Bh. povorka ponosa je 24. maja zvanično krenula sa ovogodišnjom medijskom kampanjom za četvrtu Bh. povorku ponosa. Kampanja propituje pitanje savezništva i kroz različite formate otvara prostor za diskusiju o tome kako i na koji način da svi i sve u ovom društvu budemo bolji saveznici/e onima kojima je podrška potrebna.

Savezništvo i zajedništvo ne znači samo deklarativno podržati nešto, nego solidarno raditi za dobrobit svih. Empatičnost, odgovornost, solidarnost i beskompromisnost se prožimaju kroz savezništvo.  Kroz propitivanje dosadašnje uloge savezništva i podrške, nadamo se da ćemo doprinijeti većoj otvorenosti i vidljivijoj podršci u svakodnevnom životu, gdje će LGBTIQ+ osobe dobiti oslonac, sigurnost i podršku da više žive svoje autentične živote u svim sferama života – od porodične, poslovne, školske, partnerske i tako dalje, poručuju organizatori/ce.

Ovogodišnja kampanje se sastoji od video poruka koje dolaze od LGBTIQ osoba, roditelja, novinara/ki, psihoterapeuta/kinja, profesora/ica, te javnih ličnosti. Pored video poruka u narednih 20 dana ćete moći vidjeti bilboarde i plakate u javnom prostoru u Sarajevu, niz medijskih članaka o temi savezništva, radio jingle, kao i posebne video snimke i vizualne kartice na društvenim mrežama koje kroz formu eksplanatornih poruka govore o ovoj temi.

Pored medijske kampanje, Bh. povorka ponosa organizuje i Mjesec ponosa, tokom kojeg ćete moći prisustvovati izložbama, projekcijama filmova, diskusijama, performansima i različitim druženjima.

 

Program

9.6. 18 – 22h, Amfiteatar Doma mladih – Projekcija filma Fireflies, diskusija i zakuska

Film na izuzetno pragmatičan način otvara pitanja izbjegličkog iskustva, specifičnosti izazova LGBTIQ izbjeglica, pitanja pripadnosti, integracije i sigurnosti. Nakon filma će se razgovarati upravo o izazovima izbjeglištva za LGBTIQA osobe, o integraciji, resursima i kapacitetima civilnog društva i institucija. Poslije diskusije druženje uz muzku i zakusku.

 

15.6. 19h, Akademija likovnih umjetnosti – Izložba fotografija studenata/ice na temu savezništva

 

20.6. 18h, Francuski institut – Diskusija i koktel

Razgovarat će se o važnosti aktivizma sa eko aktivistkinjom Lejlom Kusturicom, akivistima/kinjama Aleksandrom Žolja i Vesnom Malešević iz Banja Luke.

 

22.6. od 18h, Amfiteatar Doma mladih – Projekcija filma Pride i koncert benda Burn the Ballroom

Film Pride govori o istinitoj priči LGBTIQ aktivista iz Velike Britanije koji su se organizovali da skupe finansijska sredstva za rudare koji su ’80 godina organizovali štrajkove širom Velike Britanije. Ova saradnja je krunisana dolaskom rudara na povorku te godine u Londonu. Nakon filma uživamo uz zvuke benda Burn The Ballroom koji briše granicu između rocka, punka, alt i pop muzike. Ovaj bend će vam vratiti želju za plesom i doborm zabavom.

 

23.6. 16h, Europe House – Izložba fotografija u sklopu Sarajevo Photography festivala

Fotografkinja Zula Rabikowska

Fotografski projekt predstavlja njeno putovanje dugo 4.552 milje kroz ono što je nekada bio Istočni blok u ljeto 2021., fotografišući i intervjuišući preko 100 mladih ljudi koji žive u sijenci nekadašnje gvozdene zavjese. Konkretno, rad dokumentuje iskustva žena, nebinarnih, rodno fluidnih i transrodnih osoba, rođenih tokom godina nakon pada Berlinskog zida 1989.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Uskoro U POКRETU sa Danijelom Dakićem