Sve što niste znali o GOJI bobicama

Release Date
29/09/2021

Kada pričamo o antioksidans vladarima voćnog svijeta, onda nedvojbeno u samom vrhu stoje Goji ili vučje bobice (Lycium barbarum). Nazivaju ih također sretne bobice ili crveni dijamanti, zato što kažu da se čovjek dobro osjeća kada ih redovito konzumira, poboljšavaju energiju i izdržljivost organizma.

Goji bobice nisu lijek, ali predstavljaju jedan od najkvalitetnijih prirodnih dodataka prehrani za dobrobit cijelog organizma. Po svojim antioksidativnim svojstvima prevazilaze sve dosadašnje popularne voćkice. Goji bobice hiljadama godina su poznate u tradicionalnoj tibetanskoj medicini, a tek su nedavno našle put do zapadnih tržišta.

 

goji

Stručnjaci tvrde i da su jedinstvene među voćem jer sadrže sve esencijalne aminokiseline, imaju veću koncentraciju proteina od bilo kojeg drugog voća, bogate su vlaknima i sadrže više od 20 minerala u tragovima. Imaju više vitamina C od naranče, više beta-karotena od mrkve, više željeza od špinata ili prosječnog odreska, a sadrže i brojne protuupalne, protubakterijske i protugljivične tvari.

Osim što su izvrsne kad se jedu same, kao odlična i korisna zamjena za brojne grickalice, mogu se konzumirati kao dodatak žitnim pahuljicama s mlijekom ili jogurtom, kao dodatak supama ili čajevima, samljevene u ukusan napitak te u kombinaciji s drugim bobicama i orašastim plodovima, te kao takve mogu služiti kao užina ili dodatak obrok, ili u razne frapee i pića.

Istraživanja tvrde da Goji bobice imaju najviše C vitamina od svih ostalih namirnica na svijetu, kao i mnogo drugih nutrijenata koji su odlični za zdravlje, antiaging, energiju, borbu protiv kancerogenih ćelija, povećanje imuniteta, poboljšanje vida i smanjenje kardiovaskularnih problema.

U svakom slučaju veoma je preporučeno da učinite Goji bobice redovnim dijelom svoje ishrane, jer ovu supernamirnicu koja je prilično pristupačna ne biste smjeli ignorisati.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.