Sve što niste znali o GOJI bobicama

Kada pričamo o antioksidans vladarima voćnog svijeta, onda nedvojbeno u samom vrhu stoje Goji ili vučje bobice (Lycium barbarum). Nazivaju ih također sretne bobice ili crveni dijamanti, zato što kažu da se čovjek dobro osjeća kada ih redovito konzumira, poboljšavaju energiju i izdržljivost organizma.

 

Goji bobice nisu lijek, ali predstavljaju jedan od najkvalitetnijih prirodnih dodataka prehrani za dobrobit cijelog organizma. Po svojim antioksidativnim svojstvima prevazilaze sve dosadašnje popularne voćkice. Goji bobice hiljadama godina su poznate u tradicionalnoj tibetanskoj medicini, a tek su nedavno našle put do zapadnih tržišta.

 

goji

 

Stručnjaci tvrde i da su jedinstvene među voćem jer sadrže sve esencijalne aminokiseline, imaju veću koncentraciju proteina od bilo kojeg drugog voća, bogate su vlaknima i sadrže više od 20 minerala u tragovima. Imaju više vitamina C od naranče, više beta-karotena od mrkve, više željeza od špinata ili prosječnog odreska, a sadrže i brojne protuupalne, protubakterijske i protugljivične tvari.

 

Na našem su tržištu dostupne suhe goji bobice (možete ih potražiti u Elit Nutrition proteinskom shopu, Rustempašina 1, Sara Centar Ilidža i Kamberovića bb,Shoping Centar Džananović ZENICA ili naručiti online) , a načini njihove konzumacije su brojni. Osim što su izvrsne kad se jedu same, kao odlična i korisna zamjena za brojne grickalice, mogu se konzumirati kao dodatak žitnim pahuljicama s mlijekom ili jogurtom, kao dodatak supama ili čajevima, samljevene u ukusan napitak te u kombinaciji s drugim bobicama i orašastim plodovima, te kao takve mogu služiti kao užina ili dodatak obrok, ili u razne frapee i pića.

Goji bobice_12, 00 KM
Goji bobice_12, 00 KM

 

Istraživanja tvrde da Goji bobice imaju najviše C vitamina od svih ostalih namirnica na svijetu, kao i mnogo drugih nutrijenata koji su odlični za zdravlje, antiaging, energiju, borbu protiv kancerogenih ćelija, povećanje imuniteta, poboljšanje vida i smanjenje kardiovaskularnih problema.

 

Među poklonicima goji bobica su i brojne poznate osobe poput Madonne, Elizabeth Hurley i Mische Barton, koje su izjavile da ih redovito konzumiraju zbog njihovih brojnih dragocjenih svojstava.

 

U svakom slučaju veoma je preporučeno da učinite Goji bobice redovnim dijelom svoje ishrane, jer ovu supernamirnicu koja je prilično pristupačna ne biste smjeli ignorisati.

 

piše_Džemal Gekić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Namirnice koje čiste tijelo