Beyonce i Taylor Swift ispisale historiju na ovogodišnjoj dodjeli Grammy nagrada

Taylor Swift i Billie Eilish osvojile su glavne nagrade na dodjeli Grammyja u nedjelju, na kojoj je Beyonce postala najnagrađivanija izvođačica u historiji te američke diskografske nagrade. Folklore Taylor Swift proglašen je albumom godine, a Eilishina pjesma Everything I Wanted osvojio je Grammy za pjesmu godine. Taylor Swift prva je žena koja je tri puta osvojila naslov za album godine.

Beyonce, inače najviše nominirana žena na dodjelama Grammyja, ove godine je imala devet nominacija i ušla je u historiju osvojivši ovu nagradu 28. put po redu. Pobijedila u kategoriji najboljeg R&B performansa zvanog Black Parade. Osvojila je nagrade i za najbolji rap nastup sa repericom Meghan Thee Stallion, koja je proglašena najboljom debitanticom, za pjesmu Savage (Remix) kao i u kategoriji za najbolji spot za pjesmu Brown Skin Girl koju je podijelila sa svojom devetogodišnjom kćerkom Blue Ivy.

 

Autorima pjesme I Can’t Breathe R&B pjevačice H.E.R pripao je Grammy za pjesmu godine u kategoriji u kojoj se nagrada dodjeljuje autorima, a ne izvođačima. Napisana je kao posveta pokretu Black Lives Matter. Britanac Harry Styles pobijedio je u pop solo kategoriji za izvedbu Watermelon Sugar, što je njegov prvi Grammy. Miranda Lambert dobitnica je Grammyja najbolji country album Wildcard.

BTS je u kategoriji najboljeg pop dueta ili skupne izvedbe izgubio od Lady Gage i Ariane Grande i njihovog singla Rain on Me. Sedmočlani bend iz Južne Koreje nadao se nagradi za svoj hit na engleskom jeziku Dynamite. Kanye West uzeo je Grammyja za gospel album Jesus is King.

Billie Eilish, koja je dominirala prošlogodišnjim Grammyjima, pobijedila je za svoju tematsku pjesmu u predstojećem filmu o Jamesu Bondu No Time to Die. Nagrada Grammy, godišnja je nagrada za izuzetne doprinose u muzičkoj umjetnosti i diskografiji, koju dodjeljuje NARAS, američka Akademija za diskografsku umjetnost i znanost. Nagrada je ustanovljena 1959. godine.  Dobitnike bira 11.000 članova Recording Academy.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
From Astana with love