Lazar Dragojević: Nikad ne odustajem!

Release Date
05/03/2019
razgovarala
Besima Svraka
fotografije
Senka Ćatić

Zaljubljen je u glumu i nada se Hollywoodu jednog dana, svira pet instrumenata, uključujući ukulele, zna mađioničarske trikove i pokazuje ih kad god ima priliku, a razmišljao je da na neki period ostavi sve, dođe u Berlin i bude ulični mađioničar, samo da vidi da li bi se mogao snaći. Upravo smo ga sreli u Berlinu, ali nije došao zbog mađioničarskih trikova, već zbog poslovnog ručka na koji ga je zvao njegov agent iz Das Imperium filmske agencije. Lazar Dragojević, mladi je glumac iz Podgorice, a ljubav prema glumi gaji od djetinjstva. S obzirom na to da su mu roditelji glumci, kaže kako nikako nije mogao biti arhitekta, već samo glumac. Tek je treća godina Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, a već ima snimljenih pet filmova. Film Ene Sendijarević TAKE ME SOMEWHERE NICE, u kojem igra glavnu ulogu, ove godine je dobio nagradu Tigar na Rotterdam Film Festivalu.

lazar dragojevic berlin (2)

 

Zanimljivo je da si već snimio pet igranih filmova, a tek si na trećoj godini Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, obično studentima i studenticama nije dozvoljeno da snimaju filmove tokom studija. 

– Tinka Grahić me zvala na kraju prve godine na kasting, bio sam drugi semestar. Rekla mi je da probam, došao sam i rediteljica, Ena, me zvala u uži izbor, na kraju sam dobio glavnu ulogu. U Rotterdamu smo dobili nagradu žirija za nevjerovatna umjetnička dostignuća i jako sam ponosan na film. S obzriom na to da mi je na kraju prve godine prosjek bio skoro deset Katedra je napravila presedan i odobrila mi snimanje filma i mjesec dana odsustva sa Akademije. Kad sam se vratio profesori su mi pomogli da nadoknadim propušteno gradivo. U toku druge godine sam snimio još četiri filma.

lazar dragojevic berlin (1)

 

Prije nego si došao na prijemni u Sarajevo, probao si četiri puta prije toga na drugim Akademijama, kako to da nisi odustao?

– Prije dolaska na prijemni u Sarajevo, pokušavao sam četiri puta prije toga i nevjerovatno mi je kako prvo nisam probao u Sarajevu. Ja sam osoba koja nikad ne odustaje. Kad imam neki problem, uvijek ga sagledam sa svih strana i riješim ga, ne probam ga riješiti, nego ga riješim. Ljubav prema glumi gajim od djetinjstva, roditelji su mi glumci i uvijek govorim u šali da sam siguro začet na nekom filmskom setu ili pozorištu. Počeli su me voditi u pozorište kad sam imao godinu dana. Najveća mi je to ljubav. Pratim svoje snove i nisam htio odustati, jer vjerujem da se svaki trud i rad isplate i da će se moja preluda motivacija, da ću jednog dana doći do Hollywooda, isplatiti, ona me drži i dalje tu.

lazar dragojevic berlin (3) lazar dragojevic berlin (4)

 

Da li si imao problema sa crnogorskim dijalektom? 

– Završio sam Srednju muzičku i dobar sam sluhista. Sviram pet instrumenata. Nisam imao problema sa dijalektom, imam ponekad nekih problema sa nekim riječima, ali me ispravljaju kolege i profesori. Nije mi to problem.

Podgorica, Sarajevo, Rotterdam, sad smo te sreli u Berlinu…

– Nedavno sam dobio agenciju koja se zove Das Imperium, agencija iz Belina. Profesor Ermin Bravo i ja imamo istog agenta. Pozvan sam na poslovni ručak zajedno sa još nekoliko glumaca i glumica na kojem smo se upoznali sa dvadesetak kasting direktora, producenata i reditelja. Nisam želio propustiti tu priliku i došao sam. Sve je prošlo odlično, zadovoljan sam.

 

lazar dragojevic berlin

Da li ti se sviđa Berlin?

– Jako je lijep grad, samo sam mnogo vezan za Sarajevo. Sad ako bi me neko pitao da živim ovdje ne bih mogao, jer jednostavno, trenutno ne mogu bez mog tla, bez mojih ljudi.

Ako ne možeš bez ‘svog tla’, kako ćeš poslije kad Hollywood dođe na red?

– Bit će letova Podgorica, Hollywood, Sarajevo. (smijeh) Sarajevo će mi uvijek biti baza iz koje ću ići i raditi, a u koju ću se uvijek vraćati.

 

lazar dragojevic berlin (9)

Šta ti se zapravo najviše sviđa u Sarajevu?

– Lejla! (smijeh) Lejla, Akademija…

U kojim predstavama te trenutno možemo gledati i radiš li na nečemu novom?

– Predstave koje trenutno radim su u sklopu Akademije, ispitne projekcije ‘Oficir s ružom’, ‘Hotel Plaza’, ‘Ujka Vanja’, bit će jedan filmski projekt uskoro, al’ o tome ne mogu još da pričam, čut će se! Sredinom juna očekujte komediju koju ćemo postavljati zajedno sa profesorom Senadom Bašićem i Armom Tanović.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.