Kevin Murphy – beauty brend koji reciklira okeansku plastiku i od nje proizvodi svoju ambalažu

Prošle godine, Kevin Murphy, australijski osnivač kompanije za njegu kose, razgovarao je sa nekoliko prijatelja koji su bili na Baliju. Ujutru bi prijesak na plažama bio nevjerotano lijep, međutim, u poslijepodnevnim satima prekrio bi ga plastični otpad. Iako se stanovnici trude očistiti, otpada je svaki dan sve više. Trenutno je oko 5 triliona komada plastike u okeanima, a do 2050., pretpostavlja se, da će nadmašiti broj riba, piše Fast Company.

 

S obzirom na to da svake godine Murphyjeva kompanija treba oko 360 tona plastike za proizvodnju ambalaže za njegove proizvode, odlučio je tu plastiku izvući iz okeana. Pack Tech, danski proizvođač ambalaže koji radi sa Kevinom Murphy, započeo je nabavku i reciklažu okeanske plastike.

 

kevin murphy 1

 

Izvlačenje plastike iz okeana Kevinovoj kompaniji donijelo je dodatne troškove, potrebno je angažirati brodove koji će izvlačiti plastiku iz okeana, te transportovati je do postrojenja za preradu, pa je ta vrsta materijala pet puta skuplja od obične plastike. Međutim, finansijski tim Murphy kompanije odlučio je povisiti cijenu proizvoda za 7% kako bi nadomjestili dodatne troškove.

 

Murphy je uvjeren da će klijenti biti voljni platiti malo višu cijenu za proizvode u plastičnim bocama napravljenim od okeanskog smeća.

 

Kompanija Kevina Murphyja nije jedina koja koristi okeansku plastiku, kompanija Dell, Lonely Whale fondacija, adidas…

 

kevin murphy 2

 

fotografije_Kevin Murphy

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.