Indija: Skateboarding kao alat za osnaživanje djevojaka

U svijetu u kojem su skateboard i ogrebotine na koljenima rezervisani za dječake, jedna girl gang ruši stereotipe u Indiji. Rediteljica Sasha Rainbow predstavila je mlade skateboarderice u muzičkom spotu singla Alpha Female s albuma Boy King benda Wild Beasts.

 

Video prati grupu kickass djevojaka, odjevenih u hot ružičaste sarije i šljokice, kako se kreću ulicama, naizgled tradicionalnog, Bangalorea. Predvodi ih Atita Verghese, prva indijska profesionalna skejtboarderica.

 

[vimeo]https://vimeo.com/199716710[/vimeo]

 

Umorna od rodne nejednakosti i nevidljivih raskoraka zajednice, Atita Verghese je osnovala Girl Skate India organizaciju, prvu i najveću platformu u državi za povezivanje i povećanje broja skejtboarderica.

 

U Indiji su tradicionalne patrijarhalne norme žene smjestile na sekundarni status. Studija koju je napravila Fondacija za održivi razvoj otkrila je da je samo 54 posto indijskih žena pismeno, u usporedbi sa 76 posto muškaraca.

 

Nakon ovog spota i saradnje sa Girl Skate India i Holystoked Skate Crew, Rainbow je bila toliko impresionirana da se vratila i počela snimati dokumentarni film o ženama u Indiji.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Da li će generacija „Z“ živjeti u svijetu bez duhanskog dima?