MESS čitanjem Manifesta na balkonu Narodnog pozrišta proglasio EVROPSKU REPUBLIKU

U subotu, 10. novembra 2018. godine, u 16 sati, Internacionalni teatarski festival – Scena MESS je sa balkona Narodnog pozorišta u Sarajevu, zajedno sa ostalim građanima i građankama Starog kontinenta, u okviru The European Balcony Projecta, Manifestom koji je preveden na više od 20 jezika, proglasio Evropsku republiku. Uposlenice i uposlenici MESS-a su snimili video u kojem su pročitali Manifest na bosanskom jeziku i proglasili Evropsku Republiku.

 

The European Balcony Project je projekt koji je nastao u maju ove godine. Nastao je iz ideje nekih od najpriznatijih evropskih umjetnika i umjetnica kao što su Milo Rau, Robert Menase, elfrid Jelinek, Dubavka Ugrešić… Odlučeno je da 10. novembra, upravo na godišnjicu završetka Velikog rata, učesnici i učesnice projekta, koji su umjetnici i umjetnice nastanjeni širom Evrope, proglase Evropsku Republiku Manifestom koji je preveden na više od 20 jezika.

 


Čitanje Manifesta se održalo simultano na balkonima mnogih Evropskih pozorišta u Njemačkoj, Italiji, Holandiji, Francuskoj, Srbiji…

 

Jedna od poruka Manifesta jeste: Proglašavamo da je svako ko se trenutno nalazi u Evropi stanovnik Evropske Republike. Mi shvatamo i prihvatamo našu odgovornost za zajedničke tekovine i svjesni smo činjenice da je bogatstvo Evrope bazirano na eksploataciji drugih kontinenata i gušenju drugih kultura vijekovima.

 

Festival MESS je, kao jedna od najznačajnijih kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini rado uzeo učešće u ovom projektu upravo zbog poruka koje su poslane Manifestom, te zbog toga što politika Festivala dijeli iste vrijednosti koje promoviše i, danas proglašena, Evropska Repubika.

 

europa_balcony_0-500x500

– Bosna i Hercegovina, kao država na kojoj je Evropa potpuno zakazala ’90-ih, zasigurno je pravo mjesto sa kojeg se šalju poruke kojima izražavamo nadu da borba za istinske ljudske vrijednosti još uvijek nije okončana. Posebno mi je drago da smo mi ovu poruku poslali sa balkona Narodnog pozoriša u Sarajevu, ispred Trga Susan Sontag, koja je upravo o ovim stvarima kojima se Manifest bavi, govorila tih kobnih 90-ih godina, kazao je direktor MESS-a, Nihad Kreševljaković, povodom učešća Festivala MESS u The European Balcony Project.

 

Aktivnosti Scene MESS možete pratiti na web stranici www.mess.ba te na Facebook i Instagram profilu Festival MESS.

naslovna fotografija_AlJazzera Balkans

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
The Chemical Brothers predstavili spot za pjesmu MAH