EXIT predstavio ekskluzivni VR projekt na Svjetskoj izložbi EXPO Dubai

Datum objave
25/01/2022
naslovna fotografija
Paul Kalkbrenner @ mts Dance Arena EXIT 2021

EXIT, dvostruki evropski festivalski šampion, predstavljen je na Svjetskoj izložbi Expo 2020 Dubai sa ekskluzivnim VR projektom. Posjetitelji Srpskog paviljona imaju priliku da kroz njega EXIT festival iskuse sa mjesta koja nikome nisu dostupna – tačno pored Davida Guette na Glavnoj bini ili uz Solomuna i Paul Kalkbrennera na Dance Areni! Ovaj impresivni audio-vizuelni projekt čine poznate festivalske lokacije snimljene 8K 360 VR kamerom proteklog jula, kada se EXIT upisao u historiju kao prvi veliki festival održan od početka pandemije. Novosadski festival jedan je od svega nekoliko svjetski poznatih festivala koji su predstavljeni na Svjetskoj izložbi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Posjetitelji Expa i Srpskog paviljona kroz EXIT VR u Dubajiu mogu biti na dunavskom Varandinskom mostu, koji svake godine pređe na hiljade ljudi da bi stigli do Petrovaradinske tvrđave i festivala. Slijede glavna kapija i raskrsnica koja vodi do brojnih festivalskih bina i zona. Na Glavnoj bini čeka ih David Guetta, ali ovog puta mogu biti pored njega, na mjestu na kojem niko nije bio! Na obližnjoj, svjetski poznatoj mts Dance Areni posjetiteljima se pruža prilika da stoje uz legendarne Paula Kalkbrennera i Solomuna, a pogled na hram elektronske muzike i jutra za pamćenje mogu imati i iz VIP zone.

EXIT VR se nalazi u Srpskom paviljonu, koji je osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, spajajući bogato naslijeđe Vinče sa digitalnom, modernom Srbijom. Paviljon je u potpunosti digitalizovan i može da se posjeti i virtuelno. Inovativna VR tеhnologija upoznaje posjetitelje sa 7.000 godina starom Vinčanskom kulturom, kao i sa velikim imenima poput Nikolе Tеslе, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića. Osim VR-a, milioni posjetitelja iz cijеlog svijеta moći ćе da istražе najvеća blaga nacionalnih muzеja, tеhnoloških inovacija i turističkе ponudе.

U okviru predstavljanja Srbije na Svjetskoj izložbi, EXIT festival je sa Nacionalnom platformom „Srbija stvara“ 14. januara organizovao koncert jedinstvenog izvođača sa elektronske scene – Satorija, inače Holanđanina srpskog porijekla. Satori je u saradnji sa najistaknutijim muzičarima tradicionalne muzike Srbije i Balkana, kao što su Amira Medunjanin, Milica Majstorović, Peia, Esma Redžepova (post mortem), predstavio svoj najnoviji projekt – Čuda Vinčanske kulture.

Na Expo Dubai učestvuju 192 države iz cijelog svijeta, a očekuje se da će privući oko 25 miliona posjetitelja. Svjetska izložba je nastala 1851. godine, da bi se pod jednim krovom okupile ideje, kulturna dobra, tehnološka i industrijska dostignuća država svijeta. Ovo su događaji koje su tokom prethodnih 170 godina promenili svijet i na kojima su predstavljene inovacije poput naizmenične struje, telefona, televizije, kompjutera, zvučnog filma, fotografije u boji i mnoge druge.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Danas počinje 27. Sarajevo Film Festival: Grad u znaku filma